Het in Amsterdam gevestigde RISE Labs is de eerste commerciële onderneming voor lichaamsdonatie in Nederland. Volgens het Amerikaanse moederbedrijf achter RISE Labs kan het doneren van lichaamsdelen aan de wetenschap een goedkoop alternatief vormen voor uitvaartceremonies. Juridisch gezien mag er in Nederland geen geld worden verdiend met handel in menselijke lichamen. RISE Labs zou door zichzelf te adverteren als alternatief voor een uitvaart de grenzen van de wet opzoeken. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Hugo de Jonge heeft inmiddels laten weten te werken aan nieuwe wetgeving waarin vastgelegd wordt wanneer lichaamsdonatie en reclame daarvoor is toegestaan. Ook brancheorganisatie BGNU is geen voorstander van handel in lichaamsdelen en raadt uitvaartondernemers aan goed na te kijken wie achter lichaamsdonatie zit is als nabestaanden aangeven interesse te hebben. “Het verhandelen van lichaamsonderdelen voor de medische wetenschap is binnen ons land niet aan de orde en uit de reacties in de media van ziekenhuizen begrijp ik ook dat zij hier geen voorstander van zijn,” laat BGNU-directeur Heidi van Haastert in een reactie weten. “Onze uitvaartverzorgers zijn natuurlijk alert als zij geconfronteerd worden met een familie waarvan de overledene heeft besloten zijn lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Hij zal natuurlijk een check doen of dit geen commercieel bedrijf is en indien dit wel het geval is de familie informeren.”
Uit onderzoek van Nieuwsuur zou gebleken zijn dat sinds begin 2019 tientallen mensen zich hebben aangemeld bij RISE Labs. Vier lichamen zijn daadwerkelijk gedoneerd aan het Amerikaanse moederbedrijf. Uit navraag bij Nederlandse universiteiten is gebleken zijn dat zij in elk geval niet samenwerken met RISE Labs, schrijft de NOS.
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.