De populariteit van het natuurbegraven is snel groeiende in Nederland. Zo maakte natuurorganisatie Natuurmonumenten onlangs bekend minstens tien nieuwe begraafplaatsen te willen gaan realiseren. Voor Gé Peterink van de vorig jaar opgerichte brancheorganisatie voor natuurbegraafplaatsen BRANA, komt de trend niet uit de lucht vallen: “Veel mensen zijn op zoek naar nieuwe rituelen en een hernieuwde binding met de natuur. De essentie van het echte natuurbegraven bestaat er uit dienend te zijn voor de mens en zorgend voor de natuur. Dat spreekt mensen aan, zeker als reguliere begraafplaatsen langzaamaan voller raken.”
Natuurbegraven is een vrij begrip, zegt Peterink. Daarom is het zeker in tijden van groei belangrijk om duidelijke kwaliteitscriteria te hanteren: “In principe mag iedereen zich een natuurbegraafplaats noemen. Als brancheorganisatie heeft BRANA niet echt machtsmiddelen. Wij bewaken de kwaliteit van de partijen die bij ons aangesloten zijn. Naar nieuwe partijen toe communiceren wij duidelijk dat als ze zichzelf een echte natuurbegraafplaats willen noemen, ze onze criteria in acht moeten nemen.”
Overheid
Ondanks het feit dat BRANA geen juridische macht heeft om iets af te dwingen presenteert de brancheorganisatie zich als een autoriteit op het gebied van natuurbegraafplaatsen: “BRANA is begonnen doordat de eerste vier natuurbegraafplaatsen in Nederland hun krachten bundelden. Dat communiceren wij ook naar overheden toe. Het is heel belangrijk dat de autoriteiten consumenten kunnen wijzen op het feit of een natuurbegraafplaats wel of niet voldoet aan de criteria van BRANA.”
De zeven toetredingscriteria van BRANA.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.