Via de website van postmortale zorgbedrijf Cura Mortu Orum (CMO) is het door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opgestelde vernieuwde protocol voor de omgang met slachtoffers van ebola beschikbaar. Ebola is een normaal gesproken relatief zeldzame maar ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt en gepaard gaat met bloedingen in het lichaam. Sinds enkele maanden wordt het westen van Afrika geplaagd door een hevige uitbraak van de besmettelijke ziekte. Ook het Nederlandse RIVM heeft vorige maand zijn voorgeschreven werkwijze ten aanzien van mensen die overleden zijn aan ebola aangepast.
Mensen kunnen besmet worden door contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet van patiënten. Vanwege het besmettingsgevaar raadt het RIVM bijvoorbeeld aan om nabestaanden achter glas afscheid te laten nemen van de overledene. Ook mogen geen eigendommen van de gestorvene worden meegenomen en moeten nabestaanden die direct contact hebben gehad met de overledene aan de GGD worden overgedragen ter monitoring.
Vragen BGNU
Brancheorganisatie BGNU geeft in een schriftelijke reactie aan het belang van de richtlijnen van het RIVM voor de uitvaartzorg te onderkennen, maar heeft wel nog een aantal kritiekpunten op onduidelijkheden en onvolledigheden in het RIVM-document. Zo vraagt de BGNU zich af wat te doen als zich in het geval van een ebolaslachtoffer een technische storing in het crematieproces voordoet en wat er met de asresten gedaan dient te worden.
Download:
BGNU vragen over ebola in de uitvaartzorg
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.