De termijn voor noodzakelijke zorg na overlijden onder verantwoordelijkheid van zorginstellingen moet van nu drie uur worden verlengd naar twaalf uur. Met dat voorstel komt DELA als reactie op de media-aandacht en publieke verontwaardiging voor mis(ver)standen in de mortuariumzorg. Het zou veel ellende en misstanden voorkomen. Het mortuariumbeheer in zorginstellingen zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen moet dringend op de schop, stelt DELA.
“Iedereen weet dat die [huidige] termijn [voor noodzakelijke zorg] te kort is en nabestaanden daardoor met de rug tegen de muur worden gezet”, zegt algemeen directeur Edzo Doeve van DELA. “Met extra diensten in de vorm van wenselijke zorg wordt al begonnen, zonder dat nabestaanden daar een expliciete toestemming voor hebben gegeven.” Bijvoorbeeld het consumentenprogramma Kassa besteedde al meerdere malen aandacht aan de onduidelijkheden en problemen, zoals betwiste kosten voor nabestaanden.
Signaal
Dat DELA dit voorstel nu naar buiten brengt is opmerkelijk. DELA is lid van de BGNU (Brancheverenging van Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen) die al langer overleg voert over de problemen en afspraken rondom mortuariumzorg met de VMG (Vereniging van Mortuariumbeheerders in de Gezondheidszorg). “We willen de discussie kracht bijzetten, omdat het urgent is geworden”, licht een woordvoerder van DELA desgevraagd toe. “Door hier nu mee naar buiten te komen, willen we een signaal afgeven dat er nu echt iets moet veranderen.” De mortuaria die DELA door overnames tijdelijk beheerde, heeft de coöperatie inmiddels van de hand gedaan.
“Dit voorstel is zo niet met ons besproken”, zegt VMG-secretaris Hans Heikoop, onbekend met het persbericht maar uiteraard bekend met het onderwerp. “Als koepels (met de BGNU, red.) zijn we bezig met een traject om de communicatie richting nabestaanden te verbeteren en de afspraken helder te maken.”
Gesprek
De BGNU is wel kort tevoren door DELA geïnformeerd over dit persbericht, zegt Paul Koeslag. “Goed dat zo’n grote partij zich uitspreekt en het onderwerp nog eens op de kaart zet.” Een werkgroep zal op de eerstvolgende ledenvergadering haar bevindingen presenteren ten aanzien van het actualiseren van de bestaande afspraken. Het is hem niet bekend of het voorstel van DELA daarin meegenomen is.
Monuta beheert enkele mortuaria. “Wij hebben bij de BGNU dit onderwerp op de agenda gezet”, zegt de woordvoerder van Monuta. “Aanstaande dinsdag (28 november 2017, red.) bespreken we het op de Algemene Ledenvergadering. We willen de huidige afspraken rondom mortuariumzorg en de kosten herzien. Die regels bestaan al langer en moeten aangepast worden aan de tijd. Welke vorm die herziening krijgt; daarover voeren we gesprekken.”
Meer nodig
Uitvaart24, die via Jan Jaap Palma regelmatig problemen rondom mortuariumzorg, kosten en facturen aan het licht bracht, reageert verheugd. “We zijn blij dat DELA de boodschap oppakt en erkent dat de huidige systematiek niet werkt.” Tegelijkertijd tekent Palma’s collega aan dat “met alleen meer tijd we er niet zijn. In de praktijk zal er meer moeten gebeuren om wenselijk zorg alleen in opdracht en voor rekening van nabestaanden uit te voeren”.
Overigens kent de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen het voorstel voor langere en meer verantwoordelijkheid bij noodzakelijke zorg na overlijden niet. Een woordvoerder laat weten “niet over mortuariumzorg te gaan. Natuurlijk moet de voorlichting fatsoenlijk zijn; daar geeft elk ziekenhuis zijn eigen invulling aan. De regels en de diagnose-behandelcombinaties van deze verzekerde zorg zijn vastgesteld. Als daarin iets veranderd, dan loopt dat traject via de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit).”
Door als marktleider van de uitvaartbranche dit voorstel publiekelijk onder de aandacht te brengen, voert DELA de druk op de branche om tot aanpassing van bestaande afspraken te komen nadrukkelijk op. Tegelijkertijd is het eenzijdig verplaatsen van verantwoordelijkheid en kosten naar zorginstellingen geen pasklare oplossing. Er zijn meer partijen betrokken bij deze uitvoering en dus bij de afspraken. In die zin is het voorstel een schot voor de boeg. De blik is gericht op de BGNU en de VMG, en op de uitkomst van hun overleg.
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.