Op dinsdag 6 oktober wordt bij Museum Tot Zover de documentaire STROHALM (2015) vertoond. De film gaat over het taboe op praten over zelfmoordgedachten en toont hoe communicatie levensreddend kan zijn. Regisseur Lian Priemus en deskundigen van GGD Amsterdam Suïcidepreventie leiden de avond in.
Bij de hulpdienst 113Online praten en chatten vrijwilligers met mensen die zelfmoordgedachten hebben. De documentaire STROHALM toont niet alleen hoe ze dat moeilijke werk aanpakken, maar maakt ook ruimte voor de verhalen aan de andere kant van de lijn. Hoe kan het dat zoveel mensen om ons heen ogenschijnlijk normaal functioneren terwijl ze tegelijkertijd naar de dood verlangen? Wat zijn de strohalmen waaraan ze zich vastklampen? Het wordt duidelijk dat je geen professional hoeft te zijn om iets voor hen te betekenen. Maar hoe doe je dat en wat zeg je dan?
De Vogelvanger
De screening van STROHALM wordt georganiseerd door de Funeraire Academie en maakt deel uit van het randprogramma van de expositie De Vogelvanger: beeldessays over suïcide en preventie. Deze tentoonstelling in Museum Tot Zover is in juni onder veel belangstelling geopend en draagt bij aan het doorbreken van de taboes rondom zelfdoding. Communicatie is daarbij een speerpunt: ‘Het onderwerp zelfmoord moet bespreekbaar zijn’, zegt Jan Mokkenstorm, directeur van 113Online. ‘En het moet zeker niet geromantiseerd worden.’ De Vogelvanger expositie en STROHALM tonen dat praten levensreddend kan zijn. Positieve ervaringen van mensen die geholpen worden, hebben een preventief effect.
Praktische informatie
Organisatie: Museum Tot Zover en Funeraire Academie
Datum: dinsdag 6 oktober
Tijd: 19.00 uur – 21.00 uur (inloop vanaf 18.00 uur)
Locatie: Museum Tot Zover – Kruislaan 124 1097 GA Amsterdam
Kosten: 10 euro incl. museumentree en borrel
Aanmelding
Voor meer informatie en aanmelding: www.totzover.nl. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.