Nu bekend is dat het lichaam van de overleden Venezolaanse leider Hugo Chávez niet gebalsemd kan worden, wordt er in de media regelmatig aandacht geschonken aan wat balsemen nu precies is. Op dinsdagmiddag 19 maart was thanatopracteur Bas de Leng te gast bij Omroep Max om uitleg te geven over het verschil tussen balseming en thanatopraxie. Balseming voor onbepaalde tijd is in Nederland verboden, thanatopraxie is pas sinds januari 2010 wettelijk toegestaan in Nederland.
Formaline
“Het fundamentele verschil tussen thanatopraxie en balseming is het percentage formaline dat in het lichaam ingebracht wordt. Formaline is de conserverende vloeistof,” legt De Leng in de uitzending van Omroep Max uit. “Dat percentage is bij thanatopraxie veel lager zodat de bacteriën in het overleden lichaam alleen tijdelijk verdoofd worden. Na tien tot twaalf dagen keren deze terug en zal het lichaam alsnog op een natuurlijke wijze vergaan.”
Opleiding
Bas de Leng is thanatopracteur en geeft les bij Docendo in Geldermalsen. Docendo is als eerste opleidingsinstituut in Nederland opleidingen thanatopraxie aan gaan bieden. Yolande Dijkstra is coördinator opleidingen en legt uit hoe verschillende media naar aanleiding van de maatschappelijke vragen over thanatopraxie bij Docendo terecht zijn gekomen: “Wij hebben met deze, voor Nederland nieuwe opleiding, de norm gezet. Dan wordt er niet alleen kritisch naar je gekeken, maar krijg je ook de aandacht.”
Aandacht
Eerder deze maand schonken Radio 1 en televisieprogramma Pauw & Witteman al aandacht aan de praktijk van het balsemen.
De uitzending van Studio Max is te zien op uitzendinggemist aflevering 102 op 30.40 minuten.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.