Duitsland heeft strenge regels over asbestemming. Sommige nabestaanden kiezen daarom voor de buitenlandroute om toch vrij over de as te kunnen beschikken.
Verplicht bijzetten
In Duitsland bepaalt de zogenaamde ‘friedhofszwang’ dat nabestaanden niet vrijelijk over de as kunnen beschikken, maar dat de urn op een begraafplaats moet worden bijgezet. In veel andere Europese landen kunnen nabestaanden (onder bepaalde voorwaarden) zelf bepalen wat ze met de as doen.
‘Buitenlandroute’
Sommige Duitsers kiezen voor de ‘buitenlandroute’ om de Friedhofszwang te ontwijken: de asurn gaat vanuit het Duitse crematorium naar het buitenland om daar zogenaamd verstrooid te worden, maar wordt per kerende post weer aan de nabestaanden teruggestuurd. Zij kunnen vervolgens zelf bepalen wat ze met de as doen. Dat is formeel tegen de wet, maar deze praktijk wordt gedoogd.
Spaanse omweg
Tot nu toe verliep de ‘buitenlandroute’ vooral via Nederland en België – waar ook veel Duitsers uit de grensstreek zich laten cremeren. Kennelijk is de markt van het uit- en invoeren van as aantrekkelijk, want nu heeft zich ook een aanbieder gemeld die de ‘Spaanse route’ aanbeveelt. Via www.urne-bestattung-privat.com maakt Peter von Siebenthal reclame voor ‘de kleine omweg via het liberale Spanje’. Kant-en-klare aanvraagformulieren zijn op de site te downloaden. ‘Binnen 48 uur na ontvangst van de urn in Spanje kan het terugzenden plaatsvinden’.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.