Op vrijdag 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid, een initiatief van Urgenda. Deze dag staat in het teken van een schoner, mooier en beter Nederland. Aangezien GreenLeave een groen initiatief is, kan het deze dag niet ongestoord aan zich voorbij laten gaan. Mede-oprichter Bijnen Uitvaartverzorging staat dan ook te popelen om zich op deze dag van zijn beste kant te laten zien.
Het is misschien naar om over na te denken, maar wanneer een persoon wordt begraven, kunnen er schadelijke stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Tenminste, meer dan vroeger. Tegenwoordig hebben we vullingen in onze tanden, of we hebben protheses. Ook maken onze lichamen nu andere stoffen aan dan vroeger en deze worden dan ook samen met ons begraven. Op zich is dit alles nog niet zo erg, mits de verdere processen die aan de orde komen het milieu niet beschadigen. Jammer genoeg is dit in de meeste gevallen wel zo. De kisten zijn veelal vervaardigd met behulp van veel energie, en de omstandigheden waarin deze zijn vervaardigd zijn ook veelal niet optimaal. De kleding van de overledene bestaat uit vele schadelijke stoffen, als zo ook de kleding aan de binnenkant van een uitvaartkist. Bij Bijnen Uitvaartverzorging wordt er ook gedacht aan het feit dat bovenstaande zaken niet goed kunnen zijn voor het milieu. Het goede nieuws is dat we samen met GreenLeave voor al deze problemen een oplossing hebben bedacht.
Zeker van een duurzame uitvaart
Er zijn zes uitvaartondernemers die GreenLeave op het moment aanbieden, zij bezitten allen over het Keurmerk Uitvaartzorg. Zo bent u verzekerd van een organisatie die eerlijk, transparant en klantgericht te werk gaat. Samen hebben zij een duurzaamheidsadviseur in de arm genomen, deze heeft gekeken naar het bestaande aanbod en onderzocht hoe het beter kan. Hierbij werd door deze duurzaamheidsadviseur gekeken naar de grondstoffen, het gebruik van toxische stoffen, productiemethode, arbeidsomstandigheden, transport en, in het geval van de kist en de urn, de afbreekbaarheid. Dit onderzoek is gecontroleerd door de Stichting Natuur & Milieu. Na kleine aanpassingen is deze goedgekeurd.
In de praktijk
Een zware grafsteen wordt vaak ingewonnen met behulp van veel energie. Ook is er geconstateerd dat het winnen van de zware grafsteen vaak met veel energie gepaard gaat. Hiervoor in de plaats kan er een zwerfkei of een houten grafmonument worden geplaatst. Qua vervoer is het ook nog niet optimaal geregeld betreffende een uitvaart. Vaak reizen we allen apart met de auto, terwijl we minder energie verbruiken als we gezamenlijk met een bus gaan. Bijnen Uitvaartverzorging kan ook informatie bieden over de kleding van de overledene. Het is beter als de overledene kleding draagt die snel kan worden afgebroken. Ook biedt Bijnen Uitvaartverzorging een duurzame kist aan. Deze is vervaardigd van populierenhout uit bossen van Staatsbosbeheer. Voor de binnenkant van de kist is er gekozen voor hennepvezel in plaats van katoen. Bij het productieproces van katoen wordt er namelijk veel gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen.
Ruimte voor innovatie
Bijnen Uitvaartverzorging omarmt nieuwe innovaties, het is namelijk niet de bedoeling een statisch pakket aan te bieden. Wanneer een leverancier een product heeft ontwikkelt dat nog duurzamer is dan hetgeen dat we al leveren, zorgen wij direct dat het ons bestaande product vervangt of dat het wordt bijgevoegd aan ons assortiment. De lat komt op deze manier steeds hoger te liggen en dit moedigen we van harte toe.
Algemeen
www.greenleave.nu & www.bijnenuitvaartverzorging.nl/duurzaam