Door Pieter Koster
Onlangs nam ik deel aan een webinar over vergroening van ons belastingstelsel. Een stelling was: ‘There’s no planet B’, waarbij het devies luidde: ‘reduce, re-use en recycle’. In dit nummer staat duurzaamheid centraal. De vraag is wat daaronder moet worden verstaan. Volgens Van Dale is één van de betekenissen: ‘het milieu weinig belastend’. Al gauw gaat het dan over zonne- en/of windenergie of duurzaam produceren in de zin van minder grondstoffen opsouperen. Duurzaamheid is echter een veelomvattender proces.
Duurzaamheid wil tegemoetkomen aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat
hierbij om zowel economische en sociale behoeften, als die ten aanzien van onze leefomgeving. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en vitale bevolking en goed werkende sociale netwerken. In dit proces werken mensen, bedrijfsleven en overheid samen.
Onze overheid ondersteunt tal van projecten met subsidies. Subsidie is een verzamelnaam voor het instrumentarium dat de overheid heeft om realisatie van beleidsdoelstellingen te stimuleren. Denk aan: achtergesteld krediet, garanties en investeringspremies. Verschillende activiteiten zijn zonder subsidie van de overheid niet mogelijk of worden onbetaalbaar voor gebruikers, zoals musea, onderwijs of het openbaar vervoer. En ook duurzaamheidsdoelen, zoals vermindering van CO2-emissie, wil de overheid met het verstrekken van subsidies realiseren.
Om bedrijven en organisaties te helpen hun investeringen te verduurzamen zijn er fiscale maatregelen door de overheid ingevoerd. Te denken valt onder andere aan de Energie Investeringsaftrek en de Milieu Investeringsaftrek. Wanneer een investering voorkomt op de Energielijst of Milieulijst kunt u tot 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van uw winst. U betaalt dus minder belasting. Zorg dat u uw aanvraag op tijd doet. Er gelden namelijk verschillende indientermijnen.
Een bekend voorbeeld van bedrijfsmiddelen die de overheid fiscaal stimuleert zijn de emissieloze bedrijfsauto’s. Het aantrekkelijke bijtellingspercentage voor het privégebruik heeft aan de verkoop van bedrijfsauto’s een enorme boost gegeven. De overheid heeft vorig jaar de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) in het leven geroepen. Ondernemers kunnen subsidie krijgen tot 10 procent van de aanschafprijs, met een maximum van 5.000 euro.
Het bedrijfsleven heeft de CO2-Prestatieladder als duurzaamheidsinstrument ontwikkeld. Deze helpt bedrijven en organisaties hun CO2-uitstoot te verminderen. Hierdoor ontstaat een gunningsvoordeel bij aanbestedingen omdat steeds meer opdrachtgevers zoals provincies en gemeenten de CO2-Prestatieladder inzetten bij aanbestedingen. Er zijn bedrijven die in de statuten van hun vennootschap een zogenoemde duurzaamheidbepaling hebben opgenomen. In de duurzaamheidsparagraaf in het jaarverslag wordt aandacht besteed aan de doelen die zijn bereikt en de richting die het bestuur wil opgaan in de komende jaren. Een initiatief dat navolging verdient!
Laten we allemaal een beetje gas terugnemen, en tegelijkertijd onze ambitie laten toenemen voor een duurzamere planeet na ons. Reduce, re-use en recycle helpt ons daarbij.
Deze column werd gepubliceerd in Vakblad Uitvaart, februari/maart (2/2022).
Pieter Koster is belastingadviseur bij Profinis Accountants & Adviseurs te Urk.