Geen bezigheid zo ontspannend als tuinieren. Maar juist stedelingen worden geconfronteerd met lange wachtlijsten voor volkstuintjes. Tegelijkertijd zijn begraafplaatsen groene oases die kampen met een teruglopend bezoek omdat steeds meer mensen kiezen voor crematie. De grafmoestuin brengt volkstuinen en grafbezoek op unieke wijze bijeen. Verbouw voortaan zelf je groenten op het graf van moeder.
Bedenker en medeorganisator van Uitvaartbeurs Amsterdam, Peter van Schaik, vertelt: “Een aantal van mijn vrienden staat al jaren op een wachtlijst voor het bemachtigen van een volkstuintje in Amsterdam. Tuinieren is hartstikke hip en ontspannend! Maar waar kunnen stedelingen heen nu er voor volkstuintjes lange wachtlijsten bestaan? In sommige steden zoals Utrechts zelfs meer dan 10 jaar. De begraafplaats lijkt een weinig voor hand liggende plek maar juist daar ontstaat steeds meer ruimte doordat begraven steeds minder populair is. De grafmoestuin brengt beide werelden op verrassende wijze bijeen.”
In de speciale bakken, een afgesloten systeem, kunnen meerdere groenten worden verbouwd. Een gemiddeld graf beslaat al gauw 2 m2 ruimte, meer dan genoeg voor wortels, winterpenen en seizoensgroenten als aardbeien. Zo brengt een gedenkplek van een dierbare overledene iets gezonds voor zijn/haar nabestaanden. “Is het niet fantastisch dat de komkommer in de salade verbouwd is op de plek waar een dierbaar persoon ligt?”
Ook begraafplaatsen kunnen profiteren van deze nieuwe gecombineerde bestemming. Met elk grafbezoek hun zelf verbouwde groenten oogsten. Zo worden graven vaker bezocht en worden begraafplaatsen weer levende groene oases midden in de stad. Het zou zo maar kunnen dat dankzij de grafmoestuin begraven weer populairder wordt en begraafplaatsen hun exploitatie kunnen verbeteren!
De grafmoestuin is één van de vele uitvaartinnovaties, die binnenkort te zien zal zijn tijdens de landelijke uitvaartbeurs die op 22 april a.s. plaatsvindt in de Westerkerk te Amsterdam. Voor meer informatie zie www.uitvaartbeurs.nl.