Bijzondere begraafplaatsen die na het verlopen van grafrechten contact zoeken met nabestaanden hebben vaak problemen om aan de daarvoor benodigde gegevens te komen. Nederlandse gemeentes verstrekken niet altijd privacygevoelige gegevens van nabestaanden aan niet-gemeentelijke begraafplaatsen. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) werkt daarom samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan een document dat niet-gemeentelijke (‘bijzondere’) begraafplaatsen kunnen gebruiken als een gemeente weigert NAW-gegevens van nabestaanden af te geven, vertelt LOB-consulent Wim van Midwoud: “Eigenlijk moet iedere gemeente in hun verordening opnemen dat er een uitzonderingspositie geldt voor bijzondere begraafplaatsen in de privacywetgeving wat betreft het verstrekken van gegevens. Wij zijn een document aan het opstellen dat begraafplaatsen in zulke gevallen kunnen afgeven bij de gemeente. Hierin staan details over hoe gemeenten dit kunnen regelen.”
Verdere uitzonderingen op de privacywetgeving zijn onder meer advocaten, deurwaarders en verzekeraars. In 2017 voerde de LOB een enquête uit om de omvang van het probleem in kaart te brengen, vertelt Van Midwoud: “Op dit moment bestaat er eigenlijk een vorm van rechtsongelijkheid. Beheerders van bijzondere begraafplaatsen hebben problemen met het opvragen van gegevens bij de gemeente, terwijl gemeentelijke begraafplaatsen gewoon naar burgerzaken stappen. Uit onze enquête blijkt dat van de bijzondere begraafplaatsen ongeveer de helft wel eens naar de gemeente is gestapt voor gegevens. Daarvan was de helft niet succesvol. De rest moest leges van tussen de vijf en zeventig euro per aanvraag betalen.”
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.