TNS/NIPO onderzocht in opdracht van Monuta en DFW of de Nederlandse consument openstaat voor resomation, een alternatieve vorm van begraven en cremeren. Hierbij wordt het lichaam verwaterd en vindt het natuurlijke proces van ontbinding versneld plaats. Uit het onderzoek blijkt dat met name milieubewuste consumenten enthousiast zijn over resomation. Overigens ziet de consument resomation als een alternatief voor cremeren en niet voor begraven.
Uit het TNS/NIPO-onderzoek blijkt dat het milieuaspect verder moet worden onderzocht. Is resomation daadwerkelijk milieuvriendelijker dan cremeren? De milieubewuste consument wil terecht weten hoe het hele proces in elkaar steekt en vraagt zich bijvoorbeeld af of het watergebruik niet gereduceerd kan worden. In algemene zin ziet de consument wel degelijk voordelen, zoals het versnelde en natuurlijke proces van ontbinding. Het gebruik van water in plaats van vuur wordt door veel mensen ervaren als een vriendelijkere manier.
“Hoewel de groep groene consumenten nog klein is, zijn wij er stellig van overtuigd dat deze blijft groeien. Milieuaspecten spelen een steeds belangrijkere rol in het leven van mensen. Ook als het gaat om keuzes die gemaakt moeten worden bij een uitvaart. Dat merken wij aan de vragen die wij van klanten krijgen over de mogelijkheden voor een milieubewuste uitvaart. Wij vinden dit signaal van onze klanten belangrijk en het past bij de visie van Monuta om op een duurzame manier te willen werken. Daarom zijn wij ook van mening dat de milieuaspecten nader onderzocht moeten worden. Als blijkt dat resomation milieuvriendelijker is dan cremeren, zullen wij ons hard maken voor de introductie van resomation in Nederland”, aldus Jeanine Helthuis, directievoorzitter Monuta.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.