De huidige Wet op de lijkbezorging wordt herzien. Om meer kennis op te doen van de dagelijks uitvaartprhttp://Uitvaartorganisaties Nederlandaktijk bezochten minister Uitermark en ambtenaren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken op 10 februari uitvaartcentrum-crematorium Haagse Duinen. Hier gaven de 11 branche- en beroepsverenigingen die samenwerken onder de naam Uitvaartorganisaties Nederland uitleg over hun werk en de verbeteringen die in de conceptwet noodzakelijk zijn om goede uitvaartzorg te borgen.
In december 2024 bracht Uitvaartorganisaties Nederland haar gezamenlijke advies uit over een nieuwe wet die de omgang met het lichaam van een overledene in Nederland regelt. Veel van deze adviezen zijn gericht op het verbeteren van de bescherming van overledenen en nabestaanden. Doel van dit werkbezoek was om de minister en ambtenaren meer inzicht te geven in de dagelijkse praktijk en de achtergrond van de voorgestelde aanpassingen in de wet.
Ondergedompeld
Voorafgaand aan het bezoek van de minister doorliepen de ambtenaren een uitgebreid programma waarbij zij op eigen verzoek ‘ondergedompeld’ werden in de uitvaartbranche. Zo stapten zij in de rol van uitvaartbegeleider en leidden zij een gesprek met gesimuleerde nabestaanden over de gewenste uitvaart. Dit liet hen ervaren dat uitvaartverzorgers onder tijdsdruk veel moeten regelen en afstemmen terwijl zij gelijktijdig bemiddelen, inspireren en ontzorgen.
Hierop volgde een presentatie en practicum over de laatste verzorging. De ambtenaren kregen uitleg over de invasieve zorghandelingen die bij een overledene uitgevoerd kunnen of moeten worden. Deze handelingen zijn ingrijpend, zoals de ambtenaren ook merkten in een testopstelling. Nabestaanden moeten er daarom op kunnen rekenen dat deze zorg wordt verleend door professionals met aantoonbaar de juiste kennis en kunde vindt Uitvaartorganisaties Nederland. Het programma van de ambtenaren werd afgesloten met een kijkje voor en achter de schermen in de crematieruimte.
Reis van de minister
De minister maakte vervolgens een ‘uitvaartreis’ langs de verschillende onderdelen van een uitvaart. Voor nabestaanden moet een uitvaart voelen als één geheel. Achter de schermen, zo zag de minister, werken veel verschillende mensen en organisaties samen om dit te realiseren. De keuze van een uitvaartbegeleider, de laatste verzorging, het opbaren en vervoer, de ceremonie en de huidige en toekomstige vormen van lijkbezorging/bestemmen kwamen aan de orde. Duurzame ontwikkelingen kregen daarbij volop aandacht. Maar ook de kwetsbaarheid van nabestaanden en overledenen was een rode draad. In de verzorgingsruimte werd bijvoorbeeld besproken hoe de invoering van wettelijke kwaliteitseisen voor invasieve postmortale zorg bijdraagt aan een betere bescherming van de lichamelijke integriteit van de overledene.
Na afloop van het werkbezoek kondigde het ministerie aan dat een adviesaanvraag bij de Gezondheidsraad over de toelaatbaarheid van veraarden (ook wel: humaan composteren) in voorbereiding was. Inmiddels is deze aanvraag officieel ingediend.