De overheid weet niet hoeveel natuurbegraafplaats er in Nederland precies zijn. Ook is het onbekend hoeveel natuuruitvaarten er op jaarbasis plaatsvinden. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Stef Blok op 5 september 2016 in een antwoord op Kamervragen van D66-politica Koser Kaya. Het aantal natuurbegraafplaatsen is volgens Blok niet exact te bepalen aangezien er geen eenduidige definitie bestaat van wat een natuurbegraafplaats is, schrijft hij: “Natuurbegraven is een fenomeen dat in ontwikkeling is. Er zijn begraafplaatsen die de naam natuurbegraafplaats voeren en er zijn er ook een aantal die in de literatuur natuurbegraafplaats worden genoemd. Op dit moment zijn er ongeveer 20 natuurbegraafplaatsen in Nederland.”
De meeste natuurbegraafplaatsen liggen in het noorden, oosten en zuiden van Nederland – mede vanwege de door de zandgronden en lage grondwaterstand, schrijft Blok. Ook over het effect dat natuurbegraven zou hebben op natuurgebieden bestaan volgens de minister geen eenduidige onderzoeksresultaten: “Het vergroten van oppervlakte natuurbegraafplaats door nieuw aan te leggen natuur op voormalige landbouwgronden, vergroot het aantal hectare natuur in Nederland. Natuurbegraven in bestaande natuurgebieden kan mede een bron van inkomsten zijn. De provincie Gelderland bijvoorbeeld wil binnen de mogelijkheden van de Natuurbeschermingswet meer ruimte bieden aan natuurbegraven onder de voorwaarde dat er per saldo natuurwinst wordt geboekt binnen het zoekgebied van het Gelderse Natuur Netwerk en heeft hiervoor een actualisatie van de omgevingsverordening in procedure gebracht.”
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.