Het overlijden van een kind is schokkend. Een grotere nachtmerrie is voor een ouder niet denkbaar. Het voelt onnatuurlijk en zo verkeerd. Maar het is onomkeerbaar. Voor de ouders breekt een verdrietige en verwarrende periode aan waarin veel moet worden geregeld terwijl het hoofd er helemaal niet naar staat. Omdat de dood van een kind zo anders en zo ingrijpend is, heeft Monuta hiervoor het Nazorgboek ‘Na het overlijden van een kind’ gemaakt.
Het nazorgboek is bedoeld voor de nabestaanden, niet alleen de ouders, maar ook voor broers, zussen, familieleden en vrienden die te maken krijgen met het overlijden van een kind. In het nazorgboek geven deskundige hulpverleners advies en praktische tips. Hoe geeft u elkaar de ruimte om te rouwen, hoe kun je voorkomen dat je eigen relatie eronder gaat lijden? Misschien zijn er nog broertjes en/of zusjes waar u zich zorgen om maakt. Hoe vangt u hen op, hoe weet u of het goed met hen gaat, bij welk gedrag zoekt u hulp? Ook komt ‘rouw bij grootouders’ aan bod. Zij hebben immers dubbel verdriet.
Daarnaast komen er lotgenoten aan het woord die vertellen over het verlies van hun kind. Stuk voor stuk indrukwekkende verhalen die andere nabestaanden troost kunnen bieden. En door het boek heen vindt de lezer ideeën voor bijvoorbeeld rouwvervoer, de kist en voor het creëren van een blijvende herinnering.
“Een ongeboren kind, een plotseling ongeval of een kind dat sterft door een ziekte of aandoening. Het verlies van een kind heeft een enorme impact op de omgeving”, vertelt Ans Stoffels, uitvaartverzorger bij Monuta. “De dood van een kind voelt onnatuurlijk. Ouders, broers, zusjes, opa en oma, vrienden, klasgenoten, allemaal beleven ze hun verdriet op hun eigen manier. Het nazorgboek staat vol ervaringsverhalen, tips van deskundigen en ideeën om een persoonlijk afscheid vorm te geven en een blijvende herinnering te creëren. Wij hopen met dit speciale boek nabestaanden te helpen in deze vreselijk moeilijke tijd.”