Natuurbegraafplaats Heidepol in Arnhem bestaat 10 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd de uitvaartbranche uitgenodigd voor een informele bijeenkomst op de natuurbegraafplaats. Zo’n 70 vertegenwoordigers van uitvaartondernemingen maakten een fraaie natuurwandeling over Heidepol en werden bijgepraat door directeur Roy van Boekel van Natuurbegraven Nederland en initiatiefnemer en mede-eigenaar René Poll, over de afgelopen tien jaar en de ambities voor de toekomst.
Bij de opening in 2012 was het in ons land nauwelijks mogelijk de natuur als je laatste rustplaats te kiezen. Inmiddels is Heidepol een van de vijf natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland, met een zesde locatie op komst. Begraven in de natuur, op een plek die rust en troost biedt, spreekt steeds meer mensen aan. Natuurbegraven Nederland beheert en ontwikkelt op alle natuurbegraafplaatsen de natuur, zodat verschillende oorspronkelijke planten en dieren terugkeren. Deze winst voor mens én natuur wil Natuurbegraven Nederland ook in de toekomst behouden, onder meer door een nauwe samenwerking met Natuurmonumenten.
“Onze natuurbegraafplaatsen zijn waardevolle plekken geworden voor mens en natuur. Een nalatenschap voor de natuur, omdat hun laatste rustplek voor eeuwig wordt behouden. Zo maken we Nederland mooier en groener,” stelde Roy van Boekel. “Wij hebben dit alleen kunnen bereiken samen met gepassioneerde en gedreven partners uit de uitvaartbranche. Uitvaartleiders begeleiden families na het overlijden van een dierbare en informeren hen over de mogelijkheden. Het is van groot belang dat nabestaanden alle mogelijkheden voor een afscheid en laatste rustplaats kennen, zodat zij een keuze kunnen maken die bij hun dierbare past. In de afgelopen 10 jaar hebben we als partners samengewerkt om families te informeren over de mogelijkheden van natuurbegraven.”
De geruststelling van eeuwige grafrust voor de mens én de overtuiging dat natuurbegraven een betere natuur kan opleveren, vormen de kern van het duurzame bedrijfsconcept dat Van Boekel samen met andere initiatiefnemers tien jaar geleden ontwikkelde. “Geen enkele verzekeraar, geen enkele bank durfde het aan om in ons concept te investeren. We besloten het zelf te doen, zonder overheidssubsidies, omdat we geloofden dat een natuurbegraafplaats veel te bieden heeft voor mens en natuur.”
Natuurbegraafplaats Heidepol is in de afgelopen 10 jaar een dierbare plek voor velen geworden. Dat geldt ook voor de vier andere natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland: Maashorst (in Schaijk), Schoorsveld (in Heeze), Landgoed Mookerheide (in Molenhoek) en Huis ter Heide (in De Moer). Dit najaar opent de zesde natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust, in Twekkelo, tussen Enschede en Hengelo. Voor de komende jaren is een verdere groei van natuurbegraafplaatsen voorzien.
Ontstaan vanuit het hart
Inmiddels heeft Natuurbegraven Nederland in totaal al ruim 65 hectare nieuwe natuur gerealiseerd. “Daar zijn we trots op,” stelde Van Boekel. “Ook in de toekomst willen we het verschil maken en nieuwe natuur blijven ontwikkelen, voor de natuur én voor de mens. En als de laatste uitvaart op een natuurbegraafplaats heeft plaatsgevonden, dragen wij het natuurgebied over aan Natuurmonumenten. Zo zijn het natuurbeheer en de natuurgraven voor altijd geborgd.”
Van Boekel geeft aan nooit te hebben verwacht dat er na 10 jaar al zo veel natuurgraven en urnennatuurgraven gereserveerd zouden zijn. “Zo’n 70% van de mensen die een plekje reserveren doet dat voor later. Op Heidepol zelfs 87%. Het geeft rust dat het goed geregeld is. Als de interesse op dit peil blijft, betekent dit dat over een kleine drie jaar het laatste natuurgraf op Heidepol wordt gereserveerd. Veel mensen willen hun laatste rustplaats vastleggen en het daarmee goed te regelen voor zichzelf, hun kinderen of nabestaanden. Ook de wetenschap dat je daarmee bijdraagt aan natuurontwikkeling en -behoud spreekt mensen aan.”
Blijvende natuurwaarde
Voorafgaand aan de ontwikkeling en realisatie van een natuurbegraafplaats wordt uitgebreid onderzocht of een gebied geschikt is voor natuurbegraven. Alleen als natuurbegraven in het gebied leidt tot versterking van de natuur, realiseert Natuurbegraven Nederland hier een natuurbegraafplaats, in samenspraak met partner Natuurmonumenten.
Van Boekel: “Natuurbegraven Nederland zorgt voor de inrichting en het dagelijks natuurbeheer, begraven in de natuur en ondersteuning rondom het afscheid. Na de laatste natuurbegraving neemt Natuurmonumenten de zorg en bescherming van het gebied weer over, voor altijd. De keuze voor een natuurgraf draagt zo bij aan het behoud van deze natuur. Voor nu en voor de generaties die ons volgen.”