De Nederlandse uitvaartbranche krijgt als eerste ter wereld een eigen online radiozender. Zaterdag 27 september wordt in Sint-Oedenrode De Uitvaartomroep gelanceerd, die vanaf maandag 29 september begint met uitzenden. De omroep verwacht met dagelijkse nieuwsbulletins, achtergrondreportages, informatieve rubrieken, felicitatie- en rouwdiensten minstens 12.000 luisteraars per dag te trekken.
Volgens initiatiefnemer en oprichter Hans Kuyper is het ontbreken van een uitvaartomroep een enorme lacune in de branche. ,,Het is een enorm grote branche waar meer gebeurt dan je je kunt voorstellen. Er werken dagelijks duizenden mensen in het uitvaartwezen en elke dag gaan er in Nederland gemiddeld 420 mensen dood. Al die nabestaanden en al die werknemers vormen onze primaire doelgroep,” legt hij uit.
Alle actualiteiten uit de branche komen aan bod in het uitvaart radio journaal. Dat gaat over bekende mensen die zijn overleden, diefstallen of vernielingen op begraafplaatsen, nieuwe begraafplaatsen en crematoria en andere nieuwswaardige ontwikkelingen en gebeurtenissen.
Daarnaast zendt De Uitvaartomroep meer dan dertig gevarieerde programma’s en rubrieken uit. De belangrijkste berichten over de uitvaartbranche in de media worden uitgelicht. In ‘Weet u het nog?’ wordt aandacht besteed aan bekende personen uit de geschiedenis die op die dag zijn overleden. Het programma ‘Gedwongen vrijwilliger’ behandelt zaken die nabestaanden om hun bordje krijgen na het overlijden van een dierbare. In het programma ‘Dichtbij’ worden begrafenisondernemers geportretteerd. In programma’s als ‘Sterke mannen’ en ‘Pak uit – Kloffie aan’ gaat de omroep dieper in op de mensen die in de uitvaartbranche werken, hun hobby’s en andere bezigheden. Via de rubriek ‘Van Harte’ kunnen ze collega’s feliciteren of in het zonnetje zetten.
Met ‘Aan tafel’ heeft de zender een eigen uitvaart omroepcafé dat live wordt uitgezonden vanuit wisselende locaties in het land. Met ‘Uitvaartwerk’ heeft de zender zijn eigen vacaturebank. Verder zijn er een gesproken column, informatieve programma’s over het crematorium en ondernemers en beantwoorden specialisten vragen van luisteraars. Ook zendt de omroep live-uitvaartdiensten uit vanuit uitvaartcentra, zowel in audio als video.
In tegenstelling tot wat de naam van de omroep doet vermoeden worden de programma’s volgens Kuyper op een moderne en ongedwongen sfeer gepresenteerd. Alle uitgezonden programma’s – behalve de radiojournaals – zijn via de website terug te beluisteren.
Een tweede wereldprimeur zijn de gesproken rouwberichten en dankbetuigingen die via de gerelateerde website www.gesprokenrouwbericht.nl binnen paar uur per e-mail naar duizend adressen verspreid kunnen worden.
Het heeft Kuyper drie jaar gekost om de omroep op te zetten. Inmiddels staat er een goedwerkende website www.uitvaartomroep.com en zit er een professionele redactie van drie journalisten. Verder werken tal van experts als advocaten, notarissen, fiscalisten, natuursteenhouwers en uitvaartondernemers mee aan de programma’s en rubrieken.
http://www.uitvaartomroep.com/