Er komt een nieuwe Witte Lijst van toegestane lijkhoezen. Dankzij een nieuwe testmethode kunnen nu meer hoezen worden gekeurd dan de twee lijkhoezen die tot nu toe op de Witte Lijst stonden.
Vergelijkbaar
De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) heeft adviesbureau Tebodin een methode laten ontwikkelen om verschillende soorten lijkhoezen op een vergelijkbare manier te keuren. De hoezen moeten voldoen aan het Lijkomhulselbesluit. Dat besluit stelt eisen aan doorlaatbaarheid, mechanische eigenschappen, vorm en biologische afbreekbaarheid.
Goedgekeurd
Nu staan er nog maar twee lijkhoezen op de Witte Lijst, maar LOB-consulent Pauline Harmsen verwacht dat de lijst binnenkort wordt uitgebreid. “Hoe lang het duurt voordat de Witte Lijst wordt uitgebreid, hangt af van het tempo waarin de producenten en leveranciers hun lijkhoezen laten toetsen aan de wettelijke normen.” De toetsing kost 400 euro per product. Aan de hand van het keuringsrapport beslist de LOB of een hoes op de Witte Lijst wordt geplaatst.
Verklaring invullen
Uitvaartondernemers die een lijkhoes gebruiken moeten een ‘Verklaring omtrent materialen’ invullen. Dat is een modelformulier van de LOB, maar begraafplaatsbeheerders kunnen ook zelf aan uitvaartondernemers een formulier verstrekken. Pauline Harmsen: “Waar het om gaat is dat uitvaartondernemers het schriftelijk melden als ze een overledene met lijkhoes komen begraven en zo ja, daarbij met een aankoopbewijs kunnen aantonen dat deze hoes op de Witte Lijst voorkomt.”
Hele partij
Het invullen van zo’n verklaring hoeft volgens Harmsen niet bij elke begrafenis opnieuw te gebeuren. “Ik kan me ook voorstellen dat ondernemers die regelmatig dezelfde begraafplaats bezoeken, kunnen volstaan met een eenmalig aankoopbewijs van een hele partij lijkhoezen en een verklaring dat als ze een lijkhoes gebruiken, dat het een exemplaar is van het merk en type dat op het aankoopbewijs staat vermeld.”
Begrafenis weigeren
Als de ondernemer niet kan aantonen dat de hoes voldoet aan de bepalingen van het Lijkomhulselbesluit, moet de begraafplaatsbeheerder de begrafenis weigeren. Volgens de LOB-consulent zijn er in het verleden geen begrafenissen geweigerd, maar er zijn wel uitvaartondernemers gewaarschuwd en soms zelfs tijdelijk geweerd van een begraafplaats.
Strafbaar
Pauline Harmsen hoopt dat alle partijen in de branche samenwerken om alleen goedgekeurde lijkhoezen te gebruiken, omdat dat de natuurlijke lijkontbinding ten goede komt. Daarnaast is het belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van de begraafplaatsmedewerkers. “Bovendien moet iedereen zich realiseren dat het strafbaar is als je meewerkt aan een begrafenis in een lijkhoes die niet aan de wettelijke normen voldoet.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.