Een schriftelijke wilsverklaring tot euthanasie zou periodiek vernieuwd moeten worden, betogen zes prominente artsen en wetenschappers op dinsdag 19 november in dagblad Trouw. Op die manier krijgen artsen meer houvast als, in het geval van bijvoorbeeld vergevorderde dementie, de patiënt niet meer in staat is om duidelijk te maken of hij nog steeds euthanasie wil.
De afgelopen maanden is het onderwerp euthanasie onderwerp van verhit debat geweest in Nederland. Hulp bij zelfdoding is in ons land verboden. Daardoor zijn artsen vaak huiverig om medewerking te verlenen aan een dergelijk verzoek van een patiënt. Als een patiënt daarbij lijdt aan een vergevorderde vorm van dementie, is voor een arts vaak nagenoeg onmogelijk om te bepalen of een eerder opgestelde wilsverklaring tot euthanasie nog van toepassing is. Artsen vrezen daardoor juridische problemen.
Volgens de zes briefschrijvers zou het door die wilsverklaring in samenspraak met patiënt en nabestaanden periodiek te vernieuwen wel mogelijk worden voor een arts om vast te stellen of een patiënt in een ondraaglijke situatie verkeert en het euthanasieverzoek nog steeds geldig is.
Initiatiefwet
Eind oktober dienden Tweede Kamerleden van D66 en GroenLinks een initiatiefwet in om zo de behandeling van euthanasieverzoeken voor artsen verplicht te stellen. De twee partijen willen zo voorkomen dat mensen die ondraaglijk lijden van het kastje naar de muur worden gestuurd.