De inkt van de gewijzigde Wet op de lijkbezorging is nog maar nauwelijks droog, of er wordt alweer volop gewerkt aan een reparatiewet. De reparatiewet repareert onvolkomenheden in de Wet op de lijkbezorging. In totaal bevat de Reparatiewet BZK 2010 zes wijzigingen van de Wet op de lijkbezorging.
In 2009 vonden de wetgevers het een goede gedachte de geconstateerde fouten in de Wet op de lijkbezorging onderdeel te laten zijn van een BZK-reparatiewet. Omdat dat wetsvoorstel gaandeweg groter werd (en nu in bijna dertig wetten technische gebreken herstelt), nam alles meer tijd in beslag dan verwacht, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Inwerkingtreding
De woordvoeder laat weten dat inwerkingtreding per 1 januari 2010, de dag dat de Wet op de lijkbezorging werd gewijzigd, niet mogelijk bleek. Daarom volgt nu zo snel na die wijziging een nieuwe wijziging. Dat heeft volgens de woordvoerder de voorkeur boven de alternatieven: de inwerkingtreding van de wijzigingswet uitstellen, dan wel de reparaties laten liggen tot een later moment. Op dit moment ligt de reparatiewet bij de Tweede Kamer.
Louter technisch
Voor alle wijzigingen geldt dat daaraan geen nieuwe beleidsmatige inzichten ten grondslag liggen. Vijf van de zes zijn louter technisch: herstel van twee vergissingen, het aanpassen van jaartallen aan het – vertraagde – jaar van inwerkingtreding van de wijziging en het expliciteren dat de regels over de natrekking ook gelden voor bouwsels waarin zich een graf bevindt en voor hetgeen in of op een grafkelder is geplaatst.
Eigendom grafstenen
De resterende wijziging leidt er – kort gezegd – toe dat de eigendom van grafstenen vooralsnog berust bij degene die deze heeft laten plaatsen. Dat was al de bedoeling van de wijziging van 1 januari 2010, maar daarbij was niet onderkend dat die bepaling zonder gevolg zou blijven voor op dat moment reeds geplaatste stenen (vanwege de zogeheten natrekking, hetgeen betekent dat – zonder nadere regeling – stenen zodra ze geplaatst zijn, eigendom worden van de eigenaar van de grond).
Dat zou het effect van de beoogde wijziging betrekkelijk klein maken. Daarom wordt nu bepaald dat de eigendom van reeds geplaatste stenen vooralsnog toch komt te liggen bij degene die de plaatsing heeft geregeld.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.