Door John de Graaff, redacteur Vakblad Uitvaart
Meer keuzevrijheid, maar niet ten koste van alles. Maar ook borging van kwaliteit. Het waren slechts een paar elementen, die vertegenwoordigers van de uitvaartbranche op 11 april in de Tweede Kamer inbrachten tijdens een rondetafelgesprek over de Modernisering van de Wet op de lijkbezorging.
Directe aanleiding was de initiatiefnota van D66-kamerlid Monica den Boer van november vorig jaar en de reactie daarop in januari van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voorafgaand waren door verschillende organisaties position papers ingediend die door 15 insprekers werden toegelicht. Naast commissie voorzitter Monica den Boer, waren 2 kamerleden aanwezig.
Nieuwe fase
In hun position papers onderschreven de meeste organisaties het idee dat de wet aan een nieuwe fase toe is. Zo staat resomeren als nieuwe uitvaartvorm amper nog ter discussie. ‘Dat geldt als een volwassen, eerbiedig en duurzaam alternatief’, aldus Yarden die eveneens achter het idee staat om om in de wet natuurbegraven gelijk te trekken met begraven.
Yarden ziet wel praktische bezwaren als het gaat om het definiëren in de wet van de ‘biologische kist’. ‘Gezien de snelle ontwikkelingen vandaag de dag zou wat nu in de wet komt, morgen al verouderd kunnen zijn. Wij pleiten ervoor dat vanuit de uitvaartbranche een specifiek ‘kistenkeurmerk’ wordt ontwikkeld voor de diverse uitvaarttechnieken.’
Periode meegeven as
Over de periode van het meegeven van as na een crematie lopen de meningen nog steeds uiteen. Direct meegeven is voor veel partijen toch iets te kort door de bocht. De Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) vindt dat de minimale periode op 2 weken moet worden gesteld. GUV crematoria en uitvaartcentra stelt in haar position paper dat meegeven op de derde werkdag na de crematie zeer redelijk is. Yarden pleit voor een week en Monuta is voorstander een bedenktermijn in de wet op te nemen om te voorkomen dat nabestaanden overhaaste beslissingen nemen.
Duurzaamheid
Over duurzaamheid zijn de meningen nogal behoorlijk verdeeld: niet over de doelstelling op zich, maar over de inspanningen om echt tot een duurzamere uitvaart te komen. Zo stelt bijvoorbeeld de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB): ‘Begraven is de meest milieuvriendelijke vorm van lijkbezorging. Begrippen als duurzaamheid en natuurlijke kringloop binnen het ecosysteem staan ook hoog in het vaandel van het huidige, groenste kabinet ooit. Deze ambitie valt echter niet te rijmen met de reactie in de brief van de minister van 17 januari 2019’, aldus de organisatie, die de minister citeert: ‘In de Wlb staat dat een kist of ander omhulsel moet zijn vervaardigd van biologisch afbreekbaar materiaal dat het doel van begraven niet belemmert. Het opnieuw specificeren van de definitie gaat in tegen het eerder gekozen uitgangspunt de wetgeving op dit punt eenvoudiger te maken en hiermee meer ruimte te geven aan de uitvoeringspraktijk. Het opnemen van een definitiebepaling beperkt mogelijkheden, nu en in de toekomst’, aldus Ollongren in haar brief. De LOB ziet dat anders: ‘Wij vragen niet om het opnieuw specificeren van de definitie. Wij vragen uitsluitend om te overwegen een termijn te koppelen aan de in de wet genoemde biologische afbreekbaarheid.’
Afwijken van begraven na 36 uur
In de hoorzitting sprak de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (BVOB) steun uit voor het afwijken van begraven na 36 uur, mits er respect is voor alle cultuurgebonden gebruiken en het zorgvuldig en veilig kan. ‘Zo zijn er culturen die de zondagsrust eren en ook die regel moet blijven gerespecteerd’, stelt de BVOB.
De BGNU vroeg tijdens de hoorzitting, net als ook veel andere insprekers, onder meer aandacht voor de kwaliteit van het vak van uitvaartverzorger die door veel nieuwe toetreders onder spanning komt te staan..
Nota overleg uitgesteld
Het op 15 april 2019 geplande ‘nota overleg’ van de vaste commissie Binnenlandse Zaken met minister Kajsa Ollongren is in verband met de afwezigheid van de Minister tot nader orde uitgesteld.
Hoorzitting/rondetafelgesprek gemist?
Het volledige rondetafelgesprek, mét de bijdragen van de 15 insprekers kunt u terugkijken via: https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/modernisering-wet-op-de-lijkbezorging
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.