Op 27 mei 2019 sprak de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koningsrijksrelaties) enkele uren over de initiatiefnota ‘Naar een nieuwe uitvaartwet’ en over de kabinetsvoornemens voor wijziging van de Wet op de lijkbezorging.
Tijdens het overleg werd gesproken over de initiatiefnota die D66-kamerlid Monica den Boer op 12 november 2018 door indiende. Ook op de agenda stond de brief die de minister op 17 januari 2019 naar de kamer stuurde. Volgens een strak tijdschema stelden de leden van de vaste Kamercommissie namens hun partijen vragen in eerste en tweede termijn. Tot slot werden moties aangenomen waarin de verschillende partijen er bij de minister op aandringen om specifieke zaken in de voorbereiding op een wetsvoorstel extra aandacht te geven.
Van het vermengen van as tot de verwijdering van het gebruik van het woord ‘lijk’, van digitaal begraven tot natuurbegraven, van uitzonderingen op het huidige verbod op gelijktijdig begraven tot eeuwig durende grafrust, van zorgvuldigheidsregels bij het ruimen van graven tot de ter aardestelling van doodgeborenen en van afspraken rond radioactieve straling tot resomeren: deze en andere onderwerpen kwamen aan bod. Ze maken onderdeel uit van de nieuwe wetgeving die in voorbereiding is.
Initiatiefnemer Monica den Boer noemde de vele gesprekken met uitvaartondernemers en -verzorgers, met brancheorganisaties, wetenschappers en experts, ‘een ontdekkingstocht’. Zij sprak haar waardering uit aan iedereen die wilde meedenken over de gewenste verbeteringen aan de huidige Wet op de lijkbezorging. Zij ziet de initiatiefnota als een ‘collectief product’.
Interview Monica den Boer
In het eerstvolgende nummer van Vakblad Uitvaart, dat eind juni verschijnt, spreekt redacteur John de Graaff uitgebreid met Den Boer over haar drijfveren en de noodzaak van een nieuwe Uitvaartwet, zoals zij de wet bij voorkeur noemt.
Kijk het nota-overleg van 27 mei hier terug.
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.