Door steeds complexer wordende familieverhoudingen en een toenemend aantal echtscheidingen wordt het werk van uitvaartondernemers in Nederland steeds ingewikkelder. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs verschillende uitvaartondernemers, rouwdeskundigen en ritueelbegeleiders medio januari 2018. Enkele geïnterviewden spreken nadrukkelijk van een ‘toenemend probleem’ en wijzen op de steeds grotere rol van uitvaartondernemers om nabestaanden tot redelijkheid te brengen.
Brancheorganisatie BGNU zegt zich te herkennen in dit beeld, bevestigt directeur Heidi van Haastert desgevraagd: “Over het algemeen lossen onze uitvaartondernemers dergelijke situaties heel goed op door mensen de kans te geven afscheid te nemen van de overledene. Dit hoeft niet altijd gepaard te gaan met twee aparte ceremonies, maar dat kan wel. Zoiets is echt maatwerk en afhankelijk van hoe de familie zich opstelt.”
Bemiddelen
Volgens de Volkskrant komen zulke zogenaamde ‘schaduwuitvaarten’ door onenigheid tussen nabestaanden steeds vaker voor. Van Haastert nuanceert dit beeld enigszins: “Het komt niet heel vaak voor dat een uitvaartondernemer echt twee afscheidsceremonies moet organiseren. Ik ken wel een situatie waarin een uitvaartcentrum voor een bepaalde duur werd afgehuurd voor twee afzonderlijke bijeenkomsten. Dit werd zo geregeld dat de verschillende familiegezelschappen elkaar niet tegenkwamen. Vaker komt voor dat familieleden of ex-gehuwden allemaal hetzelfde rouwcentrum moeten bezoeken. De uitvaartverzorger is dan de spil die moet regelen dat iedereen afscheid kan nemen. Hij doet suggesties en probeert alles zo te regelen dat nabestaanden niet in de emotionele stress schieten. De uitvaartceremonie zelf is een besloten bijeenkomst. Uiteindelijk bepaalt de opdrachtgever wie wordt uitgenodigd. Uitvaartverzorgers bemiddelen bij dit soort knelpunten.”
© Uitvaartmedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.