In de tentoonstelling Schemering neemt kunstenaar Sarah Grothus de bezoeker mee naar een verstilde wereld tussen leven en dood, eentje vol herinneringen, verlangens en gevoelens van gemis. Van 3 september 2021 t/m 16 januari 2022 te zien in Museum Tot Zover.
Sarah Grothus gebruikt grote doeken om de tussenwereld op te roepen; voor haar is het traditionele schilderij te klein en te beperkt. In Museum Tot Zover hangen de werken als een gigantische installatie door het hele gebouw. De gang is omgebouwd tot lange doodskist met wanden van beschilderd doek, waarop Grothus haar universum met geheimzinnige fantasiewezens afbeeldde. Hier doorheen lopen voelt als een overgangsrite, een transformatie. De bezoeker voelt zich nietig en loopt spitsroeden tussen de raadselachtige wezens. Alle elementen spelen een rol: het gebouw zelf, het steeds wisselende daglicht en zeker ook de begraafplaats waar het museum is gevestigd. In een van de ruimtes voegt een geluidskunstwerk van Daniel Maalman bovendien een dimensie toe. Verdere verdieping biedt het uitgebreide randprogramma.
Het werk van Grothus ontstaat door vrijheid en fantasie. In het intuïtieve schilderproces probeert ze een onbekend territorium te veroveren. Ze heeft vooraf geen plan, ze graaft in haar onderbewuste. Zo legt de kunstenaar verbindingen en ontleed ze emoties. De wezens in haar werelden zijn niet allemaal vriendelijk, ze vertolken alles wat we in ons hebben. Lief, zorgzaam, dreigend en bruut. Wat ze zijn, weten we niet. Zijn ze dood of levend? Zijn het verstotenen of nomaden? Het zijn misschien geesten van overledenen of flarden van onze eigen herinneringen. Misschien zien we zelfs de toekomst.
Sarah Grothus
Sarah Grothus (1984) kreeg haar kunstopleiding in Gent en Enschede en deed residencies in Amerika, Mexico en Zweden. Ze is gefascineerd door thema’s als vergankelijkheid en haalt haar inspiraties uit verschillende culturen, de mythologie en religies. Haar grote schilderijen roepen emoties op en nemen bezoekers mee op reis naar onbekende werelden. Grothus exposeerde eerder op verschillende plekken in Nederland, Duitsland en Mexico.
Museum Tot Zover belicht de dood in al zijn facetten door middel van kunst, fotografie en historische objecten. Het museum is beslist niet zwaarmoedig, de toon is open en helder. Bekende tentoonstellingen zijn Funeral Train (***** de Volkskrant), Post Mortem, De Laatste Aai (**** de Volkskrant) en EAT LOVE DIE. Het museum is gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.