De Nederlandse technologie startup The Afternet laat Nederlanders gratis hun digitale erfenis vastleggen, zodat hun levensverhaal bewaard blijft voor huidige en volgende generaties. Op het nieuwe sociale netwerk kunnen gebruikers voor zichzelf of voor overleden dierbaren herinneringen verzamelen. Daarnaast is het een plek om vast te leggen wat er na het overlijden moet gebeuren met social media accounts en welke wensen er zijn voor bijvoorbeeld de uitvaart.
Op The Afternet kunnen gebruikers een gratis profiel aanmaken en herinneringen toevoegen aan een tijdlijn, in de vorm van foto’s, video’s en tekst. Net als op andere sociale media is het mogelijk om vrienden en familieleden toe te voegen aan het netwerk. Een profiel kan zowel worden aangemaakt voor het opbouwen van een eigen digitale erfenis als voor het herinneren van een overleden dierbare. Anderen in het netwerk kunnen de herinneringen bekijken, maar ook zelf herinneringen toevoegen aan de tijdlijn. Op die manier kunnen ze samen iemand herinneren.
Oprichter Nicolai Kippersluis begon The Afternet met zijn partner Frouwke Guitoneau omdat hij een online plek zocht om zijn broertje Marc te herdenken, die dertig jaar geleden overleed op 23 jarige leeftijd. “Destijds waren er nog geen sociale media en alle herinneringen staan op ouderwetse fotorolletjes. Zijn graf bezoeken wij zelden. We delen liever online de mooiste foto’s en video’s met vrienden en familie. Zo haal je herinneringen naar boven en brengen we hem digitaal weer tot leven.”
Digitale erfenis
Met The Afternet willen Kippersluis en Guitoneau iedereen een digitale plek geven om voort te blijven bestaan en waar belangrijke informatie en digitale media bewaard blijven voor de toekomst. Gebruikers kunnen na het aanmaken van hun profiel curatoren aanstellen, die het profiel na het overlijden van de gebruiker beheren. Een belangrijk onderdeel van het netwerk is de mogelijkheid om informatie te delen voor na het overlijden. Denk daarbij aan wensen voor de social media accounts, de uitvaart en informatie over het testament en de uitvaartverzekering. Die informatie wordt na het overlijden met de aangewezen curatoren gedeeld.
Levensverhaal opbouwen
Het verschil met bestaande sociale netwerken als bijvoorbeeld Facebook zit in het type posts. Gebruikers leggen op the Afternet mijlpalen vast die ze bewaard willen zien en waarmee ze herinnerd willen worden, in plaats van vluchtige informatie over bijvoorbeeld een bezoekje aan de kapper of een restaurant. Bovendien kunnen gebruikers zelf hun hele levensverhaal, dus al vanaf de geboorte, opbouwen in tekst, beeld en geluid. Bij het toevoegen van herinneringen bepaalt de gebruiker of deze al tijdens zijn leven zichtbaar zijn of pas daarna en voor wie.
Het is ook mogelijk een profiel aan te maken voor een dierbare die al overleden is. Zo is het mogelijk om een vriend of een familielid met anderen te herinneren, aan de hand van bijzondere ervaringen, foto’s en video’s. Het platform is levenslang gratis te gebruiken. Op 28 augustus 2019 is de officiële lancering in Nederland.