De VNG, de LOB en de BVOB zijn in overleg over het piëteitsvol ruimen van graven. Nog een partij die actief meedenkt over dit onderwerp is de Stichting Alert en Zorgzaam, voorheen het Comité van Waakzaamheid. Deze stichting komt voort uit onvrede met de manier waarop geruimd wordt. De Stichting Alert en Zorgzaam mocht niet aanschuiven aan de overlegtafel, maar krijgt in januari het resultaat van het overleg gepresenteerd.
Aanleiding voor het overleg over piëteitsvol ruimen is de gewijzigde Wet op de Lijkbezorging, die op 1 januari volgend jaar in werking treedt. In de nieuwe wet is geregeld dat de VNG en de LOB een jaar de tijd hebben om samen af te spreken welke regels moeten gelden om dit ruimen piëteitsvol te laten plaatsvinden. Mocht het die twee partijen niet lukken om binnen die tijd tot overeenstemming te komen, dan kan de regering een algemene maatregel van bestuur nemen.
‘Burger monddood gemaakt’
“Niet zo democratisch”, vindt oprichter van de Stichting Alert en Zorgzaam Hans Holdorp. “Je mag toch verwachten dat alle betrokken partijen rond de tafel gaan, dus ook de ruimingbedrijven en anderen die voor de zaak opkomen. De VNG en de LOB maken de burger monddood op deze manier.”
LOB-voorzitter Frank Korsten vindt het wel logisch dat de stichting niet meteen meepraat, want: “We moeten als beheerders eerst bekijken wat wenselijk is en hoe we dat willen regelen. Samen met de de BVOB waren we al bezig een handboek op te stellen. En in verband met de nieuwe wet willen VNG en de LOB afspraken maken over het ruimen zodat beheerders en gemeenten met de nieuwe regels uit de voeten kunnen. En ik ga er vanuit dat we ook met de Stichting Alert en Zorgzaam wel tot een consensus komen.”
Niet noodzakelijk
Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt hierover: “De VNG en de LOB werken aan de nieuwe regels. Ook de branchevereniging van ruimingbedrijven is hierbij betrokken. Het is aan hen om te bepalen of de Stichting Alert en Zorgzaam daar nog op enigerlei wijze bij wordt betrokken. Noodzakelijk is dat in ieder geval niet. We zijn immers allemaal voor het zorgvuldig omgaan met menselijke resten. Er is bij de betrokkenen veel kennis over de praktijk.”
Hoopvol
Hans Holdorp ziet wel iets positiefs in de gang van zaken. “Uit het feit dat de VNG en de LOB maar liefst een jaar de tijd krijgen om de ruiming beter te regelen, blijkt hoe groot de noodzaak is om orde op zaken te stellen”, vindt hij. “We zijn nu weer een stapje verder. Ik wacht dan ook hoopvol de resultaten van het overleg af.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.