De Gouden Terebinth, de prijs van De Terebinth, vereniging voor funerair erfgoed, is afgelopen zaterdag uitgereikt aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Volgens de jury heeft de stichting zich uitzonderlijk ingezet voor het behoud van ons funerair erfgoed. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro (te besteden aan een funerair doel).
Jur Bekooij nam de prijs namens de Stichting Oude Groninger Kerken verheugd in ontvangst, in de aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht. Hij had zich goed voorbereid en noemde meteen al een bestemming voor de cheque. Die gaat besteed worden aan de kosten van een werkdag voor iedereen die bij de SOGK is betrokken: gemeenten, groepen en vrijwilligers – om kennis en ervaringen uit te wisselen. Namens de jury prees Willem Zieleman de stichting voor de pioniersrol die deze club al veertig jaar vervult: ‘Lang geleden hebben de Groningers de juiste toon gezet, en niet onbelangrijk, zij hebben ook volgehouden.’ De ‘verliezers’ gingen niet met lege handen naar huis: naast een oorkonde kregen zij een mooie gouden treurwilg.
De Gouden Terebinth is een tweejaarlijkse prijs die dit jaar voor het eerst is uitgereikt. Van de vijftien aanmeldingen waren er drie genomineerd: de Stichting tot Instandhouding van Historische Begraafplaatsen in Tiel e.o., de gemeente Aalten en de Stichting Oude Groninger Kerken.
Criteria voor nominatie
Een belangrijk criterium voor de prijs was dat een begraafplaats niet alleen gerestaureerd wordt, maar ook een toekomstbestendige inbedding krijgt. Dus dat er geïnvesteerd is in de betrokkenheid van de buurt en in de relatie met de overheid. Een ander beoordelingscriterium was dat er aan effectieve voorlichting/pr is gedaan. Betaalde inzet van professionals is zeker goed, maar het is ook cruciaal dat er bij restauratie en beheer enthousiaste vrijwilligers betrokken zijn.
Deskundige jury
De jury bestond uit Laura Cramwinckel, funerair specialist en verbonden aan Uitvaartmuseum Tot Zover in Amsterdam, Piet Verhoeven, monumentendeskundige en voormalig hoofd Monumentenzorg bij de gemeente Alkmaar en Willem Zieleman, groendeskundige en hoofd Tuindienst Paleis Het Loo.
Vereniging De Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van de traditionele begraafplaats en ons funerair erfgoed in bredere zin. Graven en andere gedenkmonumenten vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij de geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.