In februari 2018 heeft de eind 2016 door het ministerie van Veiligheid en Justitie aankondigde Taskforce Lijkschouw en Gerechtelijke Sectie zijn langverwachte eindrapport gepubliceerd. Het zes man sterke onderzoeksteam onderzocht tussen maart en december 2017 de keten van lijkschouw en gerechtelijke sectie in Nederland. De conclusie is dat het Nederlandse lijkschouw- en sectiesysteem beter zou gaan functioneren door maatregelen op het gebied van opleiding, informatiehuishouding en verbeteringen in de uitvoering.
“Reeds in 2006 bleek uit onderzoek dat de behandelend arts in het algemeen onvoldoende kennis en ervaring heeft om bij de lijkschouw bijzonderheden waar te nemen die wijzen op een niet natuurlijk overlijden. (…) Behandelend artsen zouden vaker dan nu het geval is bij het ontbreken van de overtuiging van natuurlijk overlijden contact moeten opnemen met de gemeentelijke lijkschouwer. Behandelend artsen geven soms een verklaring van natuurlijk overlijden af terwijl de overtuiging dat daarvan sprake is ontbreekt.”
Over het hoofd gezien
De taskforce werd ingesteld naar aanleiding van onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waaruit bleek dat het aantal uitgevoerde secties tussen 2005 en 2015 daalde van 617 naar 279. Daaruit volgde de veronderstelling dat de keten voorafgaand aan de beslissing van de officier van justitie tot het laten uitvoeren van een gerechtelijke sectie niet goed functioneert. Hierdoor zouden strafbare feiten over het hoofd gezien worden. Ondanks de aanbevelingen tot verbetering benadrukt de taskforce nu “onvoldoende harde informatie gevonden te hebben om de veronderstelling dat strafbare feiten zijn gemist te bevestigen of ontkrachten”.
Het gehele onderzoek van de Taskforce Lijkschouw en Gerechtelijke Sectie is hier te vinden.
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.