De Algemene Begraafplaats in Bergen krijgt veel aandacht in dit nummer. Geen wonder: de begraafplaats van dit (voormalige) kunstenaarsdorp huisvest talloze kunstzinnige grafmonumenten. Niet alleen de nabestaanden van schrijvers en schilders, maar ook anderen hebben dikwijls voor iets artistieks op het graf gezorgd.
Zerken in het noorden
Trudi Brink vertelt over haar onderzoek naar Friese zerken in de periode 1530-1640. In Dokkum, in de Grote Kerk, maakten de bezoekers van de tentoonstelling Sprekende Stenen deze zomer zelf wrijftekeningen (rubbings) van grafstenen.
Ook in het noorden: redacteur Corine Hendriks en Georgine Somer (Landschapsbeheer Groningen) berichten over de hoopvolle restauratie van de familiebegraafplaats Uniken in Stadskanaal.
Biodiversiteit
Vergroting van de biodiversiteit is een actueel onderwerp. Onlangs verscheen de Handleiding biodiversiteit op begraafplaatsen, waaraan Eward Timmerman namens Terebinth heeft meegewerkt. Hoe pakte beheerder Marco Barnhoorn het aan? In de rubriek Uit het Veld neemt hij de lezers mee over begraafplaats Duinrust in Katwijk aan Zee.
Ook aan andere onderwerpen geen gebrek: Jan Peter Verhave is meer dan wie ook op de hoogte van de geschiedenis van het knipwerk in Nederland. Hij gaat in op de dood als thema in het werk van de knippers.
Kandidaten Gouden Terebinth 2024
De vijfde editie van de Gouden Terebinth is een succes, met maar liefst vijftien kandidaten. De lijst staat in dit nummer. De nominatie van drie komt er in december aan. Daarna volgt in februari presentaties van de genomineerden en de uitreiking van de wisseltrofee met geldprijs.
De laatste aflevering van de jaarserie over de begraafplaats als klaslokaal gaat over het werk van de Vlaamse Tamara Ingels, die als een van de eersten signaleerde dat begraafplaatsen een functie in het onderwijs dienen te krijgen