Zon, zee en strand: niet bepaald funeraire onderwerpen, op het eerste gezicht. Het begint al bij het omslag van dit nummer van Terebinth, met een strakblauwe lucht boven Terschelling. De grafcultuur van het eiland komt aan bod met een wandeling op twee begraafplaatsen in West-Terschelling; de fotoreportage gaat over de Oude Begraafplaats aldaar. Grafstenen horen bij redders, drenkelingen en vissers, met de symboliek die daarbij past – net als op andere Waddeneilanden.
De strandpaal als gedenkplaats
Martijn de Groot publiceerde een boek over de geschiedenis van de strandpaal. Zijn onderzoek bracht aan het licht dat strandpalen voor veel nabestaanden als een gedenkplaats voor een dierbare functioneren. Actueel nieuws is de opening van de Sovjet Ereveld Experience in Leusden, bij het Sovjet Ereveld (winnaar van de Gouden Terebinth 2020). Jeroen van der Bijl schrijft erover. Wat is daar te doen?
Bloemendaal in Loosduinen
In dit nummer schrijft Corry van Straten over de begraafplaats bij het psychiatrisch zieken-huis Bloemendaal, in Loosduinen. Als vervolg op de inhoud van nummer TB 2024-3, weten we nu dus dat er geen zestien maar minstens zeventien van zulke begraafplaatsen in Nederland bestaan. Er groeit niet alleen klimop op begraafplaatsen: Rinny Kooi legt uit wat er bijzonder is aan de taxus op de begraafplaats in Beek-Ubbergen.
Funerair erfgoed in musea
Vanzelfsprekend zijn kerkhoven en begraafplaatsen de plekken waar ons funerair erfgoed te vinden is. Maar sporen van de geschiedenis van begraven en begraven worden, vinden we ook in allerlei museale verzamelingen. Dit jaar verschijnen er vier artikelen over dit onderwerp in het blad. De eerste aflevering is gewijd aan begrafenisschilden. Voor nog meer interessant nieuws: lees het hele nummer zelf…
Bestellen? Losse nummers kosten 7,50 euro (incl. verzending); een abonnement kost 40 euro per jaar, zie www.terebinth.nl