De volgende themadag van Terebinth, de nationale stichting voor funerair erfgoed, is op zaterdag 13 april in Leiden. De belangrijkste vragen op deze dag zijn: wat doen we met de grafmonumenten en wat met de bomen en planten op onze begraafplaatsen? Wat zijn de kansen en wat zijn de problemen rond deze combinatie?
De biodiversiteitswaarde van begraafplaats Zijlpoort
De argeloze bezoeker van de Leidse begraafplaats de Zijlpoort onderschat de biodiversiteitswaarde van deze begraafplaats. Denk bijvoorbeeld aan de diverse kruiden op de graven die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken. En aan de houtwal als paradijs voor vogels, muizen, vleermuizen, egels en heel veel andere dieren. Rinny Kooi, botanisch curator Singelpark Leiden, vertelt in detail over de waarde van flora en fauna op deze begraafplaats. De geschiedenis van kapel en een aantal grafmonumenten – het grijs – komt ter sprake tijdens de rondleiding door Wilbert Hettinga.
Groenesteeg: ecologische parel
De Groenesteeg is letterlijk en figuurlijk een ‘rustoord’. Nadat hier gestopt is met begraven, zijn er kansen gekomen voor de komst van bijzondere planten. Deze rust maakt ook dat er op deze begraafplaats een grote verscheidenheid aan vogels en andere dieren is te vinden. In de Aula houdt Rinny Kooi een presentatie over de situatie van het groen op deze begraafplaats. De grafmonumenten krijgen later op de middag aandacht tijdens de rondleidingen van Anneke Jesse en haar collega’s.
Aanmelding
Alle belangstellenden zijn van harte welkom!
Plaats en tijd: ontvangst in restaurant Lot en de Walvis, Haven 1, 2312 MG Leiden,van 10.15 tot 16.30 uur. Aanmelding: uiterlijk 5 april a.s. via bureau@terebinth.nl Zie voor detailinformatie over het programma: www.terebinth.nl Kosten: 30 (donateurs) en 40 euro (niet-donateurs).