Nederlanders hebben behoefte aan voorlichting over de digitale nalatenschap en de uitvaartbranche kan daarbij helpen schreef minister Ollongren (BZK) op 6 juli in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek van de overheid is gebleken dat veel Nederlanders geen kennis hebben van het begrip ‘digitale nalatenschap’. Reden voor uitvaart.nl om een adviesrubriek over digitale nalatenschap te starten.
Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van minister Ollongren bleek dat 89% van de Nederlanders dagelijks gebruik maakt van sociale media. Maar de meeste Nederlanders denken niet na over wat er met hun eigen digitale nalatenschap moet gebeuren. Ollongren ziet een belangrijke rol weggelegd voor de uitvaartbranche om mensen te informeren.
Sander van der Meer
De digitale nalatenschap wordt steeds belangrijker, maar kan met de nodige zorgen en problemen gepaard gaan. In de rubriek ‘Digitale nalatenschap’ van Uitvaart.nl helpt expert Sander van der Meer mensen die vragen hebben. Iedereen kan kosteloos vragen stellen en men vindt er antwoorden op eerder gestelde vragen. Van der Meer werkte eerder in de forensische opsporing bij de politie waar hij veel te maken had met het krijgen van toegang tot computers, telefoons, online accounts en sociale media.
‘Online account kun je niet erven’
Dagelijks worstelen nabestaanden met onbekende toegangscodes, gebruikersnamen en wachtwoorden. Mensen denken vaak dat ze recht hebben op het sociale account van hun dierbare; ‘een online account kan je helemaal niet erven’, vertelt Van der Meer. Wie verwacht hulp te krijgen bij het inloggen in de telefoon wordt meestal teleurgesteld, ‘Apple, Samsung, Google of Microsoft helpen jou niet bij een onbekende toestelcode van de telefoon van jouw overleden dierbare’. Wat de meeste mensen ook niet weten is dat de digitale nalatenschap ook juridische consequenties kan hebben voor de erfenis. ‘Beslissen over bitcoins of NFT’s kan leiden tot het zuiver aanvaarden van de erfenis’, waarschuwt Sander van der Meer.