Door Pauline Baijer
Het aantal zzp’ers en kleine uitvaartbedrijven is de laatste jaren exponentieel gegroeid. Vaak ontmoet ik na afloop van de laatste mondelinge examens studenten die dromen van hun eigen onderneming. Maar om mij heen zie ik diverse éénpitters die maar met moeite het hoofd boven water kunnen houden, en – in het gunstigste geval – met één of twee uitvaarten per maand genoegen moeten nemen. Want net als op de huizenmarkt geldt ook hier de prangende vraag: hoe kom je er tussen in deze overspannen branche?
Als titel van dit schrijven heb ik bewust de woorden ‘uitvaart’ en ‘ondernemer’ van elkaar gescheiden. Want gedachteloos worden deze twee begrippen nogal eens in één adem uitgesproken. Mijns inziens zijn het echter twee aparte competenties. Tijdens de opleiding wordt het accent gelegd op de kennis en vaardigheden die bij het uitvaren horen. Maar dan … begint het ondernemerschap. En de twee sleutelwoorden daarbij zijn ‘onderscheiden’ en ‘profileren’.
Uit een overleg met enkele collega’s kwam het idee naar voren om startende uitvaartondernemers een op maat gemaakt mentorschap aan te bieden. Voor een afgesproken aantal jaren en een afgesproken winstdeling helpt de mentor de starter op weg. Doordat hij meedeelt in de winst wordt een inspanningsprikkel gegenereerd, en zo zullen mentor en starter gedurende de eerste (meestal rustige) periode vaak samen op een melding afgaan. Want in de opleiding wordt er uitvoerig aandacht besteed aan het opstellen van de rouwbrief en het draaiboek op de dag van de uitvaart, maar bijvoorbeeld opbaringscontrole leer je in de praktijk. En voor dat soort zaken is de kennis van een ervaren collega vaak heel praktisch.
Na verloop van tijd heeft de starter voldoende ervaring opgebouwd om de uitvaarten op eigen kracht te organiseren. De mentor kan zich vooral gaan toeleggen op het ondernemersgedeelte. Daarvoor is kennis van de regio noodzakelijk: wat willen de inwoners, wat bieden de collega’s, en waar ligt de blinde vlek waarop de starter zich kan focussen?
En, ‘last but not least’: wat zijn de persoonlijke kwaliteiten van de starter? Ik ben van mening dat de uitvaartondernemer en de nabestaanden dezelfde taal moeten spreken; niet alleen letterlijk, maar ook moeten ze aansluiting vinden in elkaars sociale achtergrond. Dat geeft de beste kans van slagen bij het opzetten van een eigen onderneming.
Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het op deze wijze begeleiden van een startende ondernemer weliswaar een uitdaging is, maar ook enorm veel voldoening kan geven. Wellicht brengt het collega’s op een idee! •
Deze column werd gepubliceerd in Vakblad Uitvaart, december (11/2021).
Pauline Baijer verleent funeraire diensten en executele.