Op dinsdag 16 augustus ontving Sandra B. uit de regio Eindhoven eindelijk de perfecte urn voor haar plots overleden zoontje van 4. De overhandiging van de urn was het resultaat van een lange zoektocht, naar een urn die niet koud en kil was, maar warm en lief, zoals haar zoontje zelf ook was. Deze zoektocht leidde tot een unieke 3D-print van de lievelingsbeer van haar zoon, waar hij nu zijn eindelijk zijn definitieve plekje heeft gevonden.
Het vinden van een passende en betaalbare urn was lastig voor de alleenstaande moeder. Ze zocht iets dat ook echt bij haar zoontje paste. Via de Stichting Gefeliciflapstaartbox kwam Sandra in contact met Paulien, eigenaresse van Paulien Graves Uitvaartbegeleiding. Toen Paulien het verhaal van Sandra hoorde greep het haar meteen aan en de wil om Sandra te helpen was dan ook groot. Direct werden een aantal telefoontjes gepleegd en nog dezelfde dag was het contact gelegd met het Brabantse bedrijf Urnique, zij maken persoonlijke en unieke 3D-scans en vervaardigen daar herinneringsobjecten en urnen uit. Samen hebben zij de productie van de urn voor de zoon van Sandra mogelijk gemaakt.
“Urnen zijn vaak zo koud en glad,” vertelt Sandra. Ze was dan ook emotioneel geraakt toen ze het uiteindelijke resultaat van de 3D-print onder ogen kreeg. “Hij straalt warmte en liefde uit,” aldus Sandra. “Zijn knuffelbeer ging overal mee naartoe. Dus dat deze beer nu ook zijn laatste rustplaats is geworden, dat past helemaal bij hem”. Ook de afwerking is persoonlijk. Haar zoon wilde voor zijn vijfde verjaardag heel graag naar de Efteling, maar heeft dit niet meer mee mogen maken. Daarom werkt ze de binnenkant van de urn af met Efteling-stof.
Het maken van een 3D-geprinte urn
Voor het maken van de urn heeft Urnique een complete 3D-scan van de beer gemaakt. Hiermee wordt niet alleen de vorm maar ook de kleur van het object gescand. De verschillende losse delen van de scan worden vervolgens door middel van software aan elkaar gekoppeld, zodat er een compleet 3D beeld ontstaat. Dan wordt dit beeld afgewerkt, denk hierbij aan het weghalen van de omgeving, bepalen van de wanddikte en de afwerking van de onderkant zodat het uiteindelijke beeld ook gevuld kan worden. Dit digitale bestand wordt naar de 3D printer gestuurd, die het beeld met gipspoeder, bindmiddel en inkt laagje voor laagje opbouwt.