Door Barend van de Kraats
In de afgelopen jaren is de uitvaartbranche sterk veranderd, net als overigens de rest van de samenleving. De grote vraag: gaan de veranderingen in dit tempo door, of staan we voor een periode van relatieve rust en stabilisering?
Meest opvallend in de afgelopen jaren was misschien nog wel het wegvallen van Yarden als een van de ‘grote drie’ in de uitvaartbranche. Om goedkeuring te krijgen voor de overname door Dela, moest het bedrijf van de ACM een aantal uitvaartcentra en crematoria verkopen. Die kwamen bijna allemaal in de handen van één partij, het Franse Funecap. De Fransen ontvouwden tegelijkertijd ambitieuze groeiplannen. Is het een kwestie van tijd voordat we weer van de ‘grote drie’ in de branche kunnen spreken?
Zo’n grote gebeurtenis wil nog wel eens het zicht onttrekken op andere veranderingen, die zich geleidelijk voltrekken maar vaak nog fundamenteler van karakter zijn. Opvallend in de afgelopen jaren: de doorbraak van natuurbegraven en het juist níet doorbreken van de vergelijkingssites. Wat natuurbegraven betreft is ‘doorbraak’ wellicht nog wat sterk geformuleerd, met amper 1 procent van alle uitvaarten. Maar de groei zit er flink in en gezien de verschillende initiatieven zal dat de komende jaren wel zo doorgaan. Minder zeker is hoe het verder gaat met de vergelijkingssites. Veel werd verwacht van Decidee, mede dankzij een forse kapitaalinjectie van Dela. Het bedrijf heeft echter de activiteiten alweer gestaakt en ook andere vergelijkingssites wachten nog op hun doorbraak. Wellicht is de uitvaartbranche toch meer een persoonlijke business dan initiatiefnemers dachten.
Ook lijkt de impact van corona minder groot dan gedacht. We zagen de opkomst van hybride uitvaarten en een toename van het aantal uitvaarten in kleine kring. Uit een enquête van uitvaartbranchemonitor uit 2021 blijkt dat veel uitvaartondernemers verwachten dat die veranderingen blijvend zijn. De laatste maanden zijn er echter signalen dat bijvoorbeeld uitvaarten weer groter worden. Net als in de rest van de samenleving grijpen we sneller dan verwacht terug op het ‘oude normaal’.
Dus is de conclusie: terug naar de ‘grote drie’ (al zijn het deels anderen); de vergelijkssites zijn niet besteed aan de uitvaartbranche; en uitvaarten gaan terug naar het ‘oude normaal’. Het zou kunnen, maar het betekent niet dat we voor een periode van relatieve rust en stabilisering staan. Integendeel. Klantwensen worden steeds gevarieerder, en dat biedt kansen voor nog meer maatwerkaanbiedingen. Het toestaan van resomeren gaat mogelijkheden bieden voor crematoria en begraafplaatsen. En het is een kwestie van tijd totdat succesvolle integrale proposities van de uitvaart in combinatie met juridische, financiële en facilitaire dienstverlening ook in Nederland het licht zien. Succesvolle voorbeelden in het buitenland tonen aan dat het kan, hoewel doorgaans geïnitieerd door nieuwe, ‘branchevreemde’ partijen.
Dit was mijn laatste column voor Vakblad Uitvaart. Een mooie aanleiding voor een korte terugblik op de afgelopen jaren, maar vooral een goed moment om vooruit te kijken, en te zien welke kansen dat biedt voor ondernemers in de uitvaartbranche. Ik wens u succesvol ondernemerschap toe!
Deze column werd gepubliceerd in Vakblad Uitvaart, september (7/2022).
Barend van de Kraats is Associate partner bij The Alignment House.