Sinds de corona-uitbraak in Nederland hebben brancheorganisaties uit de uitvaartsector een eigen bestuursteam coronavirus in het leven geroepen. Het team bestaat uit bestuursleden van de 4 grote uitvaartbrancheorganisaties en een Arbocoördinator – en houdt zich op bestuurlijk niveau bezig met praktische zaken rondom de gevolgen van de crisis voor de uitvaartbranche. De Vereniging Toeleveranciers Uitvaartbranche (VTU) maakt geen deel uit van dit kernteam, meldt VTU-voorzitter Peter van Wijk in een e-mailbericht: “In goed overleg hebben wij besloten om vooralsnog niet deel te nemen aan dit kernteam. De voornaamste reden hiertoe is dat de bestuurlijke zaken niet direct uitwerking hebben op de toeleveranciers. Wel wordt er nauw contact onderhouden en wanneer er relevante zaken spelen die de toeleveranciers aangaan, dan wordt de VTU hierbij betrokken.”
BGNU-directeur Heidi van Haastert bevestigt desgevraagd dat het bestuursteam coronavirus alleen bestaat uit afgevaardigden van brancheorganisaties BGNU, Nardus, LVC en LOB. Indien nodig worden zowel de Vereniging van Mortuariumbeheerders in de Gezondheidszorg (VMG) als VTU betrokken bij de besluitvorming. “Wij zijn een koepelorganisatie van specialisten op het gebied van mortuariabeheer en postmortale zorg,” legt Hans Heikoop namens de VMG uit. “Onze leden werken in de eerste schil na overlijden in ziekenhuizen of de gezondheidszorg en hebben een eigen crisiscoördinator. Deze werkt wel nauw samen met de crisisteams binnen de ziekenhuizen en de andere relevante koepelorganisaties. Uiteraard is er ook met BGNU wederzijds contact, wanneer het advisering en protocollen betreft die gerelateerd zijn aan de directe postmortale zorg.”
Lijst
Vooralsnog zijn er twee soorten toeleveranciers toegelaten op door de Rijksoverheid opgestelde lijst van voor de samenleving vitale beroepen, schrijft Van Wijk: “Na overleg hebben we bij het ministerie van Binnenlandse Zaken twee type toeleveranciers kunnen aandragen welke vallen onder cruciale beroepsgroepen ‘continuïteit hulpverleningsdiensten’. Dat zijn de overledenenverzorgers en uitvaartkistenproducenten. Het verzoek om deze lijst aan te vullen met nog andere beroepen heeft nog niet geleid tot uitbreiding. Feit is dat de overheid de lijst zo kort mogelijk wil houden en alleen toeleveranciers wil vermelden die zorgen voor de continuïteit van de hulpverleningsdiensten. Men verbindt hier een duidelijke voorwaarde aan dat een beroep noodzakelijk is en niet op een andere wijze ingevuld kan worden.”
Coronavirus en de uitvaartbranche (overzicht)
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.