Door Hans Bleijerveld, auteur van het boek Protocol & Etiquette rondom de uitvaart.
Chauffeurs van een rouw- of volgauto hebben logistieke- en ceremoniële taken. De chauffeur van de rouwauto zorgt voor het vervoer tussen de verschillende locaties en heeft een rol bij het vertrek, het stoppen bij het woonhuis en de aankomst. Verder is hij behulpzaam bij het in- en uitdragen van de kist, het behandelen van de bloemen en het in- en uitstappen van de familie.
De chauffeur van de volgauto blijft zoveel mogelijk bij de volgauto. Eventueel helpt hij bij het in de auto plaatsen van de kist en de bloemen als dit zijn eigen werkzaamheden niet in de weg staat.
Het protocol is dat de chauffeur in de basishouding staat bij het portier van de achterdeur als de kist uit de rouwkamer of woonhuis wordt begeleid of tijdens het plaatsen van de kist door de dragers in de rouwauto. Nadat de kist in de rouwauto is geplaatst, volgen de bloemen. Ook hiervoor is een protocol.
Zodra de rouwauto gereed staat voor vertrek, kan de familie instappen. De volgautochauffeur stapt uit en doet de deuren voor de familie open, terwijl de chauffeur van de rouwauto blijft zitten. De uitvaartbegeleider of de medewerker uitvaartcentrum opent tegelijkertijd de deuren aan de andere zijde van de volgauto. Zodra de familie is ingestapt, sluiten de volgautochauffeur en de uitvaartbegeleider/medewerker uitvaartcentrum tegelijkertijd de deuren. De handelingen blijven zich herhalen naarmate er meer volgauto’s zijn.
Tijdens de stoet is het stil in zowel de rouw- als de volgauto’s. Radio en telefoon zijn uit, de navigatie staat op stil. In principe praat de chauffeur niet met de familie, tenzij de familie zelf het gesprek aangaat.
Vragen over Protocol & Etiquette? Mail uw vraag naar: protocol@uitvaartmedia.com