De stad Antwerpen is de eerste stad in Vlaanderen die haar bewoners gaat begeleiden om vooraf keuzes te maken rond een overlijden. De medewerkers van de dienst begraafplaatsen zullen Antwerpenaars hierin bijstaan met persoonlijk advies. Doordat mensen vooraf op een doordachte manier beslissingen nemen over hun eigen overlijden of dat van een dierbare, helpen zij ook hun nabestaanden met de praktische beslommeringen die komen kijken bij een overlijden. Alle initiatieven van de stad op dit vlak zijn gebundeld onder de nieuwe term ‘naburgering’ en kaderen binnen de toekomstvisie rond begraafplaatsenbeleid die recent door het college werd goedgekeurd.
Juiste keuzes door klantgerichte aanpak
De missie van de medewerkers van de dienst begraafplaatsen is: Antwerpenaars helpen met een persoonlijke begeleiding en duidelijke voorlichting om op het juiste moment de juiste keuzes te maken in verband met hun eigen overlijden of dat van een dierbare.
Naburgering
Het is een nieuw begrip, naburgering dat door de stad Antwerpen wordt gelanceerd. Een volledige definitie van dit nieuwe begrip staat op www.antwerpen.be/naburgering. Kortweg komt het erop neer dat de stad mensen adviseert over de verschillende mogelijkheden die er zijn om een overlijden zo goed mogelijk voor te bereiden; dit zowel op administratief als financieel vlak. Ervaring toont aan dat duidelijke afspraken van tevoren over onder andere de plaats en de vorm van begraven de rouwverwerking ten goede komen. Nabestaanden nemen namelijk soms kort na een overlijden beslissingen omwille van emotionele redenen, waar ze later op terugkomen. In 2013 kozen bijvoorbeeld 216 families ervoor om de laatste rustplaats van een dierbare na de begrafenis nog te wijzigen. De stad wil de Antwerpenaar helpen om dit soort vergissingen te vermijden. Via folders, online-informatie, persoonlijke gesprekken en infosessies wil ze duidelijk maken dat het nuttig en zelfs wenselijk is om de dood een plaats te geven en op tijd na te denken over het eigen overlijden. Een klantgerichte benadering van overlijden die nabestaanden steun biedt bij de rouwverwerking is dan ook noodzakelijk.
Toekomst voor funerair erfgoed
Een belangrijk aspect van naburgering is de keuze van de laatste rustplaats. De stad wil hierbij de kans bieden om van tevoren alles in orde te brengen. Ze wil dit doen vóór de nabestaanden die anders vlak na een overlijden op een moeilijk moment snel een beslissing moeten nemen. Via een nieuwe campagne rond de toekomst voor funerair erfgoed, promoot de stad de mogelijkheid om vooraf een historisch grafmonument op één van de Antwerpse begraafplaatsen in bruikleen te nemen. Concreet komt het erop neer dat mensen de mogelijkheid hebben om zichzelf of een dierbare in een monumentaal graf te laten begraven. Bij het zoeken naar het juiste monument krijgt de burger persoonlijk advies van een medewerker. Door te kiezen voor het hergebruiken van een grafmonument, helpen burgers niet alleen om het funerair erfgoed van de stad in stand te houden, maar krijgen ze ook een unieke laatste rustplaats. Bovendien zijn de kosten van dit systeem beperkt. Er zijn al monumenten beschikbaar vanaf 1000 euro. De graven zijn vaak architecturale pareltjes.
Groene en levende begraafplaatsen
Een laatste aspect waar de stad op inzet, is de creatie van groene en ‘levende’ begraafplaatsen. De stad wil de begraafplaatsen in de verschillende districten omvormen van grijze zones naar groene parken waar men kan bezinnen en tot rust komen. Verder komen er ook meer mogelijkheden om ecologisch te begraven in een urnenbos. Het college kiest met al deze maatregelen voor een eigentijds en klantvriendelijk begraafplaatsenbeleid.