Vakblad Uitvaart is hét onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche in Nederland en België. Het verschijnt 11x per jaar (juli en augustus zijn gecombineerd) en brengt elke maand het laatste nieuws, opinies, achtergronden, wetenswaardigheden en productnieuws.
Kennismaken? Klik hier voor een kennismakingsabonnement!
Jaargang 34, nummer 10, november 2018
Actueel: Gebrek aan graven drijft grafkosten verder op
De duurste gemeentelijke begraafplaats in Nederland is Esserveld in de gemeente Groningen, zo toonde het grafkostenonderzoek aan dat Monuta begin 2018 uitvoerde. De 7.129 euro (inclusief 30 jaar grafrechten) staat echter in schril contrast met de ontwikkeling die in Parijs gaande is. Daar kan de prijs inmiddels oplopen tot meer dan 15.000 euro.
Nieuws
Nieuw magazine Drempel
Proef digitale overlijdensaangifte stopgezet
Start-up gericht op uitvaartsector in finale TEDx
Studiedagen, workshops etc.
Actueel: Kleinschalig technisch crematorium van start in Heteren
De start werd al enkele keren aangekondigd en uitgesteld. In september opende FineVita zijn eerste technisch crematorium in het Gelderse Heteren. Daarmee ligt volgens een van de initiatiefnemers Albert van der Laan de ‘blauwdruk’ op tafel voor het realiseren van nieuwe vestigingen.
Actueel: Permanente educatie voor behoud vakkennis
Begin oktober presenteerde de Stichting NaVU de zogenoemde PE-regeling. Uitvaartverzorgers die beschikken over het NaVUvakdiploma en het predicaat Register Uitvaartverzorger (RU) willen voeren, zullen zich blijvend moeten ontwikkelen. De regeling voor Permanente Educatie legt daarvoor de basis. NaVU-voorzitter Ton Claassen licht toe.
Actueel: ‘Iedereen verdient de uitvaart van zijn leven’
Annemiek Dogan heeft een missie: de ondoorzichtige uitvaartbranche helder maken. Dat doet ze met een online marktplaats waar nabestaanden inspiratie en informatie vinden en hun wensen met leveranciers kunnen delen. Met als doel voor iedereen de uitvaart van zijn leven.
Ondernemen: Hoe persoonlijk is een persoonlijke uitvaart?
Een marketingterm, zo wordt de ‘persoonlijke uitvaart’ wel genoemd. Maar dat het niet gaat om meer of groter, daarover zijn de vakgenoten het eens. Het persoonlijke zit ’m erin om zo dicht mogelijk bij de overledene en de nabestaanden te blijven.
Interview: ‘Allerzielen is een evenement geworden’
Allerzielen staat bekend als een rooms-katholieke traditie. Toch wordt het op steeds meer plekken buiten de kerk gevierd. “Het is een evenement geworden”, zegt Leo Fijen, hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRONCRV. Hij heeft een duidelijke visie op die verschuiving, maar ook op de manier waarop mensen rouwen en de dood zien. “Ons bestaan is eindig, toch lijkt de dood voor veel mensen steeds minder bij het leven te horen.”
Werken met de dood: ‘Uitvaartondernemers bieden nog te weinig duurzame opties aan’
In zijn werk als regiomanager in de uitvaartbranche zag Koen Verlinden (41) dagelijks veel vervuilende spaanplaten kisten. Dat moet anders kunnen, dacht hij, en richtte FAIR Coffins op. ‘Ecologische en sociale impact hebben vind ik mooier dan veel geld verdienen.’
In beeld: Vrijwilligers
Een van de essentiële onderdelen voor het behoud van onze begraafplaatsen is vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers die op hun vrije dagen onderhoud plegen, op wat voor manier dan ook, zou veel funerair erfgoed in ernstig verval verkeren of er zelfs niet meer zijn. Nogal wat bijzondere begraafplaatsen werken nagenoeg alleen met vrijwilligers. Die begraven, onderhouden en doen zelfs de administratie. Ook veel oudere en minder gebruikte algemene begraafplaatsen kennen inmiddels werkgroepen van vrijwilligers die zich bezighouden met instandhouding. De mate van professionaliteit verschilt sterk, maar alle vrijwilligers zetten zich voor honderd procent in.
Achtergrond: ‘Groene crematie gebaat bij groeiend milieubesef’
Onderzoeken van Yarden laten aan duidelijkheid niets te wensen over: resomeren is goed voor mens en maatschappij. En dus kan wellicht straks ook hier voor dit procedé worden gekozen. De Amerikaanse uitvaartondernemer Jason J. Bradshaw heeft er al de nodige jaren ervaring mee.
Bijzondere graf: Gezeul met de botten van Bach
Voor velen is Johann Sebastian Bach (1685-1750) de grootste componist aller tijden. Honderden bezoekers per dag komen naar zijn graf in de Thomaskerk te Leipzig, waar hij het grootste deel van zijn leven heeft gewerkt. Maar ligt zijn skelet daar wel?
Achtergrond: Originele manieren om elkaar weer eens te spreken
Om de kwaliteit verder op te voeren en in te spelen op de internationalisering deden de organisatoren van de Uitvaart Vakbeurs en VTU Vakdag een paar dingen anders dan voorgaande jaren. Gratis toegangsbewijzen waren er dit jaar niet, de opzet was ruim en overzichtelijk en er was een aantal buitenlandse standhouders.
Columns
Rob Bruntink: De data van een dode
Frank Mutter: Praten in de slaap is risicovol
Barend van de Kraats: Heeft de franchise nog toekomst?
Noviteiten
Wade met hoes
Vingerafdruk aan de wand
Assieraad anders
Thee
Haarparel
Beschermd gezicht