Per 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) die de Belastingdienst gebruikte om vast te stellen of er sprake is van al dan niet verkapte loondienst tussen zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp’ers) en opdrachtgevers verdwenen. In plaats daarvan introduceert de Belastingdienst een aantal gestandaardiseerde modelovereenkomsten. Op die manier zou de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van een arbeidsrelatie meer in evenwicht komen.
De modelovereenkomst voor de uitvaartsector is eind mei 2016 door brancheorganisatie BGNU naar de leden verstuurd, bevestigt directeur Heidi van Haastert namens de BGNU: “Tot 1 mei 2017 geeft de Belastingdienst de gelegenheid om de modelovereenkomsten aan de dagelijkse werkpraktijk aan te passen. De nu verstuurde overeenkomst is dus een werkdocument. Onze leden gaan ermee aan de slag om ervaring op te doen en eventueel nog voorstellen ter aanpassing of wijziging te doen. Tegelijkertijd is het document ook naar de Belastingdienst gestuurd voor commentaar. De BGNU wacht deze commentaren af alvorens de modelovereenkomst voor de uitvaartbranche publiek te maken.”
Verkapte arbeidsrelatie
Tot voor kort deed de VAR dienst om situaties van verkapte loondienst – en dus loonheffingsverplichting voor opdrachtgevers – te voorkomen. De VAR legde de verantwoordelijkheid hiervoor echter volledig bij de opdrachtnemer. Na lang overleg is de VAR nu afgeschaft en heeft de Belastingdienst in overleg met relevante belangenorganisaties voor een groot deel van de Nederlandse economische sectoren een aantal modelovereenkomsten opgesteld. Het gebruik van een modelovereenkomst is niet verplicht als het duidelijk is dat er geen sprake is van verkapt dienstverband, benadrukt de Belastingdienst.
Voor ondernemers in de uitvaartbranche verandert er feitelijk niet zoveel, concludeert Van Haastert: “Het belangrijkste is dat de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer meer in evenwicht wordt gebracht. Door met elkaar een overeenkomst aan te gaan, komt er een gesprek op gang en kunnen partijen met elkaar vaststellen dat er geen sprake is van een dienstverband. Dit is vooral van belang voor uitvaartondernemers die een flexibele schil hebben en die regelmatig een professional inhuren om de piekbelasting op te kunnen vangen. In veel gevallen is het niet eens nodig om een modelovereenkomst af te sluiten met een zelfstandige. Als een uitvaartondernemer een organist of een ritueelbegeleider inhuurt die op verzoek van de familie diensten uitvoert, dan wordt er bijvoorbeeld een afgeronde dienst uitbesteed en is er geen sprake van een dienstverband.”
De BGNU laat weten dat men met vragen over het afschaffen van de VAR en het gebruik van modelovereenkomsten binnen de uitvaartbranche contact kan opnemen met de BGNU
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.