Op donderdag 7 september gaan werkgevers en werknemers voor het eerst weer aan tafel om het overleg over de Uitvaart-cao te hervatten. Op 30 mei zaten de partijen voor de laatste keer aan tafel. De flexibilisering van de arbeidstijden werd toen een breekpunt. Tussen mei en september heeft de cao en de flexibilisering voor de nodige onrust gezorgd. Er waren (publieksvriendelijke) acties bij uitvaartbedrijven en er werd op internet volop gediscussieerd over de problematiek. Opvallende afwezige in de discussie: de werkgevers. Aan de vooravond van de hernieuwde onderhandelingen wil René Kwekkeboom, directeur van de UNC Holding en voorzitter van de werkgeversdelegatie, nu wel reageren.
Het is kort nadat de CNV een plan heeft gelanceerd voor een klachtensite. De vakbond heeft volgens bestuurder Steffe Bak de afgelopen periode ‘honderden’ klachten ontvangen van werknemers over het niet-naleven van de cao en het overtreden van de arbeidstijdenwet.
Het bericht over de klachtensite van de CNV verbaasde Kwekkeboom. Werkgevers hadden al lang geleden zo’n plan, maar daar wilden de bonden toen niets van weten, vertelt hij. “Het voorstel ligt er, helemaal uitgewerkt. Want ook wij kennen de geluiden over het niet-nakomen van de CAO en problemen met de arbeidstijdenwet. Ook wij weten dat het bij een aantal bedrijven met voeten getreden wordt. Om daar zicht op te krijgen hebben we het plan van een klachtensite gemaakt. Want als we zicht krijgen op de overtredingen, kunnen we er iets aan doen. We zijn hierover al heel lang met de bonden in gesprek, want het is een gezamenlijk belang.”
“Wij hebben een uitgewerkt voorstel gedaan voor een website en we hebben daar zelfs middelen voor vrijgemaakt. De site zou een platform worden voor klachten, die zouden worden afgewikkeld door de CAO-Geschillencommissie. De Geschillencommissie is paritair samengesteld en heeft een geheimhoudingsplicht, dus dat kan met veel zorgvuldigheid gebeuren. Zo loop je geen risico dat iemand die een klacht heeft ingediend door zijn werkgever de oren wordt gewassen. Ondanks dat uitgewerkte plan, zelfs met een financieringsvoorstel, hebben de bonden nooit enige respons gegeven. We zijn de laatste keer uit elkaar gegaan met de constatering dat we het niet met elkaar eens zijn. Vervolgens is de hele kwestie van flexibiliteit gaan spelen, waardoor dit op de achtergrond is geraakt. En nu kopiëren ze precies wat wij altijd al hebben geroepen!”
Wat verwacht u van 7 september?
“Het is de vraag of we eruit komen. Ik heb geen enkel bezwaar om een keer flink tegen elkaar te gaan bakkeleien, maar dan wel met open vizier. Dat mis ik hier wel een beetje. Ik ga de gesprekken blanco in: laten we kijken hoeveel vertrouwen er is over en weer om verder te kunnen. Het wordt lastig als beide partijen op hun standpunt blijven staan. De werkgevers willen wel kijken of we verder kunnen komen.”
Maar de flexibilisering blijft toch als een strijdpunt op tafel liggen?
“Ja, maar dan moet dat wel op basis van de juiste argumenten. Dat is nu niet gebeurd. Het is een opgeblazen verhaal, terwijl het om een heel beperkte zaak gaat: de plus- en de min-uren. Daar is zoveel omheen verzonnen. Een beetje vakbondsretoriek hoort er bij, maar de waarheid moet je wel in gedachten houden. Dat is hier toch echt nagelaten. Daardoor ontstaan er allerlei neveneffecten. Daarom heb ik ook nooit gereageerd, tenzij mensen mij persoonlijk hebben benaderd.”
En wat gebeurt er met de klachtenwebsite?
“Dat zal zeker de 7e aan de orde komen. Als je de notulen er op naslaat zie je dat we het er bij herhaling over hebben gehad. We hebben wel eens contact gehad met de Arbeidsinspectie, maar die heeft onvoldoende mankracht om er iets aan te doen. De Arbeidsinspectie zegt ‘los het als branche zelf maar op’. Dat willen we.”
“Ik geef toe dat de uitvaartbranche niet de meest voortvarende is. Dat begint gelukkig te veranderen. Er was een buitengewoon moeizame start in 1999 met de CAO. En dat de CAO op een aantal punten beter moet, dat weten we ook wel. Alleen al de complicatie dat je te maken hebt met drie werkgeversorganisaties met ieder een heel ander signatuur en problematiek. Al die kikkers in de kruiwagen houden is heel lastig en daarmee krijg je geen spectaculaire oplossingen. Het is een buitengewoon ingewikkeld proces.”
Kun je het beschouwen, zoals Steffe Bak het omschrijft, als ‘een groeistuip op weg naar volwassenwording’?
“Hij weet heel goed wat er speelt. Hij denkt met een wat andere aanpak dingen voor elkaar te krijgen. Maar hij vergeet dat hij hele beschadigend bezig is. Waar ik veel moeite mee heb is dat waarheid en onwaarheid nogal door elkaar lopen. Wij willen de verslagen van de besprekingen met de bonden openbaar maken. Zo blijkt uit het verslag van de laatste bespreking dat het verhaal heel anders is dan het nu wordt gebracht.”
Wat wilt u bereiken met de openbaarmaking van die verslagen?
“Daarmee wil ik bereiken dat iedereen goed nadenkt over wat er geroepen wordt. Nu roept iedereen maar wat. Dat is oncontroleerbaar en gaat een eigen leven leiden. Dingen worden anders gezegd, dan dat wij besproken hebben. De vakbonden hebben voorgesteld in een kleine commissie het probleem met de flexibilisering te bespreken. Dat vonden wij een goed idee. Maar wat zegt Steffe Bak nu: ‘de werkgevers hebben dat gelijk van tafel geveegd’. Dat is volledig in tegenspraak met datgene wat is vastgelegd.”
Het wordt nog een boeiend gesprek, aanstaande donderdag.
“Buitengewoon boeiend. We moeten proberen om weer verder te gaan. Het gaat uiteindelijk om de belangen van de hele grote groep die werkzaam is in deze bedrijfstak. Laten we dan ophouden met deze flauwekul en kijken hoe we die koe bij de horens kunnen vatten.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.