In december 2018 heeft de provincie Gelderland een nieuwe omgevingsverordening vastgesteld met daarin de voorwaarden voor het aanleggen van natuurbegraafplaatsen binnen het Gelders Natuurnetwerk. Om een natuurbegraafplaats te starten moeten exploitanten volgens die regels ter compensatie nieuwe natuur aanleggen of bestaande natuur doorontwikkelen. In de praktijk is die eis vaak moeilijk uitvoerbaar en stelt onevenredig hoge eisen aan natuurbegraafplaatsen, stelt Hans Stuyling de Lange van natuurbegraafplaats De Polberg in een brief aan de Provincie: “Ten eerste is uit onderzoek van de TU Delft gebleken dat natuurbegraven helemaal niet schadelijk is voor de natuur dus compensatie eigenlijk onnodig. Daarnaast is de gevraagde natuurcompensatie wat ons betreft disproportioneel. Om een natuurbegraafplaats van 28 hectare te realiseren moet ik 56 hectare grond nieuw kopen of 280 hectare doorontwikkelen. Die grond is niet aan te komen in Gelderland dus feitelijk wordt natuurbegraven zo onmogelijk gemaakt.”
Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft in een reactie laten weten de huidige voorwaarden redelijk te achten en ziet geen reden voor versoepeling van de regels. “Wij proberen op dit moment via een constructief overleg met de provincie tot een oplossing te komen. Pas als dit niet lukt kijken we welke juridische stappen we kunnen ondernemen,” verklaart Stuyling de Lange. Volgens hem wordt het standpunt dat de nieuwe omgevingsverordening buiten proporties is in bredere kring gedragen in Gelderland.
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.