Condoleanceregister.nl, een van de oudste condoleancesites van Nederland, is drastisch veranderd. Het is nu mogelijk om, naast condoleances, herinneringen aan de overledene te plaatsen in woorden, foto’s, filmpjes en muziek. Dat kunnen bezoekers doen, maar ook het eigen redactieteam van Condoleanceregister.nl draagt hieraan bij. Zo ontstaan er waardevolle online monumenten en blijven herinneringen bewaard.
De tweede belangrijke wijziging is dat er op Condoleanceregister.nl voortaan alleen nog online gedenkplaatsen staan voor bekende mensen en slachtoffers van rampen, ongelukken en misdrijven. Voor alle andere overledenen is er een nieuw condoleanceplatform gebouwd, Memori.nl. Deze website heeft voor nabestaanden meer mogelijkheden op het gebied van privacy en het uitwisselen van praktische informatie, bijvoorbeeld over de uitvaart. Tot slot heeft Condoleanceregister.nl een heel nieuw ontwerp gekregen.
Condoleanceregister.nl ontstond precies twaalf jaar geleden na de moord op Pim Fortuyn. Het was één van de eerste keren dat mensen in ons land zo massaal online uiting gaven aan hun verdriet en ontzetting. Op dat moment werd internet door steeds meer mensen gebruikt. Vanaf dat moment werd online en publiekelijk condoleren steeds gebruikelijker.
Condoleanceregister.nl wil mensen dichter bij elkaar brengen rondom sterfgevallen, die veel indruk maken. Vaak is dat het geval bij het overlijden van bekende mensen of bij slachtoffers van een ramp, een ongeluk of een misdrijf. Bij zulke ingrijpende gebeurtenissen hebben mensen de behoefte emoties te delen en zich met elkaar verbonden te voelen. Dat kan op Condoleanceregister.nl.
Condoleanceregister.nl en Memori.nl zijn ontwikkeld door uitgeverij Zorgna (2006). Zorgna ondersteunt uitvaartprofessionals in Nederland en Duitsland met publicaties over rouwverwerking en nalatenschap. Er zit geen verdienmodel achter Condoleanceregister.nl. De website is een MVO-activiteit van de uitgeverij.