De belangstelling voor het eerder deze maand door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) georganiseerde congres over de Levenseindekliniek was met meer dan vierhonderd bezoekers erg groot. De Levenseindekliniek is een mogelijke oplossing voor mensen met een afgewezen euthanasieverzoek. Maar een definitief antwoord op de vraag hoe hiermee om te gaan is nog ver weg.
De Levenseindekliniek opende zijn deuren op 1 maart van dit jaar en kan via bijvoorbeeld de inzet van ambulante teams mensen van wie het euthanasieverzoek om welke reden dan ook is afgewezen, proberen bij te staan. Volgens woordvoerster Stefanie Michelis diende het in november georganiseerde congres ter evaluatie van de afgelopen periode en is succesvol verlopen: “Als een euthanasieverzoek van een patiënt wordt afgewezen, kan hij of zij naar een andere arts stappen, maar in de praktijk werkt dat niet zo makkelijk. In dat geval kan iemand naar ons toe stappen. Of de Levenseindekliniek de oplossing is voor dit probleem, is vooralsnog onduidelijk. Maar zolang er geen andere oplossingen zijn, blijft de Levenseindekliniek doorgaan.”
Succes geboekt
Een concreet succes dat congresorganisator NVVE wist te melden, is dat Menzis als eerste Nederlandse zorgverzekeraar behandelingen door de Levenseindekliniek zal gaan vergoeden. Michelis is blij hiermee: “De euthanasiewet bestaat natuurlijk al langer. Maar omdat deze kliniek een nieuwe instelling is, met een andere administratieve afhandeling, werden de behandelingen van de kliniek nog niet vergoed. De Levenseindekliniek is blij dat Menzis als eerste deze stap gezet heeft.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.