Crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk biedt voortaan aparte herdenkingsplekken voor kindjes die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte overleden. Hiermee sluit het Nieuwkuijkse crematorium aan bij de toenemende maatschappelijke erkenning van overleden ongeboren kindjes.
Tussen de strooivelden rondom het DELA-crematorium ligt sinds kort een apart veldje. Hier ligt alleen maar as van levenloos geboren kindjes. Voor ouders die liever een grafje willen is er ook een urnentuin speciaal voor kindjes aangelegd. Elk grafje wordt gemarkeerd door een ronde grafsteen. Die kunnen ouders laten graveren. Yvonne Kielenstijn, locatiemanager van crematorium Maaslanden Nieuwkuijk: “De grafjes liggen in een cirkel om geborgenheid te bieden.”
Beeldjes
De intieme sfeer wordt versterkt door de kunstwerken die DELA er heeft geplaatst. Pouf, een knuffelbeertje van steen, lijkt onvermoeibaar op en neer te wiebelen bij het strooiveldje. Een stenen speelgoedgirafje met de naam High observeert op zijn gemak de grafjes. Beiden zijn gemaakt door kunstenares Marjolijn Mandersloot: “Het zijn bescheiden beeldjes op een lage sokkel, dicht bij de kleintjes. Alsof ze een beetje over hen waken.”
Erkenning
DELA sluit hiermee aan bij de groeiende behoefte van ouders om bewust afscheid te nemen van voldragen en onvoldragen overleden baby’s en ze een zichtbare plek te geven. Gyselle Klessen is zo’n moeder. Ze baarde in maart 2015 na 15 weken zwangerschap een levenloos meisje dat de naam ‘Frederique’ kreeg. Zij en haar man lieten haar uitstrooien bij Crematorium Maaslanden Nieuwkuijk. “De gedachte dat Frederique bij andere kindjes ligt vinden we mooi. Zo is ze niet alleen.” Ze schreven haar ook, net als veel andere ouders deden, met terugwerkende kracht in bij de Basisregistratie Persoonsgegevens. Dit werd mogelijk na een wetswijziging in februari 2019. Klessen: “Sindsdien is ons gezin pas echt compleet. Ik leg niet meer uit dat ik een kindje verloor. Ik heb het gewoon over ‘mijn dochter’.”
Erkennen dat er ooit een kindje was, helpt veel ouders bij hun verlies, weet Kielenstijn. “Afscheid nemen is heel belangrijk. Ook voor ouders van een kindje dat niet of maar heel kort heeft geleefd. DELA kan geen verdriet wegnemen. Voortaan hebben we een prettige plek waar zij hun verlies kunnen herdenken en andere lotgenoten kunnen ontmoeten.”