Crematorium Meerbloemhof heeft het certificaat Samen dementievriendelijk ontvangen. De medewerkers van het crematorium zijn nu getraind om mensen met dementie nog beter te begeleiden. Dementie treft in Nederland één op de vijf mensen, bij vrouwen zelfs één op de drie (bron: CBS). Hierdoor krijgt bij het afscheid het crematorium steeds vaker te maken met een achtergebleven partner of andere nabestaande die aan dementie lijdt.
Meerbloemhof wil tijdens alle contactmomenten haar klanten en gasten respectvol te woord staan, dus ook mensen met dementie. Wanneer bijvoorbeeld een partner van iemand die dementie heeft overlijdt, kan het lastig zijn om aan de achterblijvende partner uit te leggen wat er tijdens een plechtigheid gaat gebeuren. Er ontstaan namelijk vaak vragen en twijfels bij de familie. Is het verstandig de achtergebleven vader, moeder, tante of oom bij de uitvaart te betrekken? Hoe praat je er met hen over? En kunnen ze de emoties wel aan? Daarom hebben wij de training Samen dementievriendelijk gevolgd. Dankzij de training kunnen wij de familie voor en tijdens een afscheid goed adviseren wat ze kunnen doen zodat hun naasten met dementie niet nog verder in verwarring raken.
Iedereen die bij Crematorium Meerbloemhof in contact komt met klanten heeft de training gevolgd. Door de training leren zij signalen van dementie herkennen. Daarnaast zijn ze zich bewust van hoe iemand kan reageren en weten ze hoe ze hiermee om kunnen gaan. Dit draagt bij aan een afscheid met een goed gevoel voor iedereen.
Samenwerking met Alzheimer Nederland
De training Samen dementievriendelijk is opgezet door Alzheimer Nederland in samenwerking met Monuta. Beide organisaties zetten zich in met verschillende Alzheimer Cafés om dementie rondom verlies en het aanpassen aan de veranderende situatie bespreekbaar te maken.