Woensdag 20 mei 2015 vond in Nijmegen de tweede publieke expertmeeting georganiseerd door de Funeraire Academie plaats. Met 130 aanwezigen was de opkomst boven verwachting goed, vertelt Laura Cramwinckel van de Funeraire Academie: “Dit was een geweldige opkomst met veel uitvaartondernemers, maar ook medewerkers postmortale zorg en mortuariumbeheer, cultuurmakers, filosofen en studenten geneeskunde. Een gevarieerde groep dus. We kunnen met een voldaan gevoel terugkijken op een geslaagde bijeenkomst waarbij interessante visies en ervaringen werden gedeeld.”
Cramwinckel is projectleider bij de Funeraire Academie en heeft uitvoering gegeven aan het organisatietraject, dit keer in het Centrum voor Thanatologie en het Museum voor Anatomie en Pathologie van de Radboud Universiteit in Nijmegen: “Dit was formeel de derde expertmeeting die wij organiseren. De eerste was een try-out voor genodigden in Amsterdam eind 2013 en de publieke kick-off plaats in september 2014 in Tilburg. De Funeraire Academie profileert zichzelf graag als een rondreizend academisch podium, dat thema´s rondom de beleving van de uitvaart, dood en herdenken bespreekbaar wil maken. Naast het organiseren van plenaire sessies zoals symposia en expertmeetings, denken we ook aan het opzetten van kleinschalige workshops en een website als digitaal platform voor kennisuitwisseling tussen branche en wetenschap.”
Maatschappelijk relevant
Als thema van de bijeenkomst was dit keer gekozen voor de vraag hoe om te gaan met menselijke resten. Een keus die naast beroepsmatig ook maatschappelijk relevant is, denkt Cramwinckel: “De maatschappelijke betekenis van de uitvaartsector is groter dan wel eens wordt gedacht. In de omgangsvormen met menselijke resten zijn oude taboes verdwenen en nieuwe verschenen. De emoties van nabestaanden zijn tegenwoordig maatgevend geworden. Dat is toch wel de brede duiding van de middag. Dat dit gaat ten koste van een meer neutrale blik werd betreurd door bijvoorbeeld de forensisch patholoog Frank van de Goot. Zijn pleidooi voor méér postmortaal onderzoek kreeg opmerkelijke bijval van een aantal uitvaartverzorgers in de zaal.”
Het via een expertmeeting bijeen brengen van beroepsdeskundigen en onderzoekers biedt de nodige verdieping en visie op ontwikkelingen in de funeraire cultuur, zegt Cramwinckel: “Zoals in elke branche kunnen vakmensen wel eens verzanden in navelstaren op hun eigen vierkante centimeter. Maar een open vizier is dé stimulans voor innovatie. Interessant waren woensdag bijvoorbeeld de vele reacties op het betoog van ethicus-filosoof J.P. Wils. Hij signaleerde een verarming van onze huidige rouwcultuur; de snelle crematie en het gebrek aan rituele conventies ondermijnt volgens hem een meer fundamentele houding tot dood. Dit leidde tot een levendige discussie met de zaal.”
Foto’s: Claudia Venhorst.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.