Uitvaartcoöperatie DELA is door medewerkers en oud-medewerkers beschuldigd van het verstrekken van vervalste vingerafdrukken van overledenen aan de nabestaanden. De klokkenluiders, die anoniem wensen te blijven, hebben zich volgens de redactie van het consumentenprogramma Radar Radio onafhankelijk van elkaar gemeld naar aanleiding van de uitzending een week eerder. In een uitgebreid persbericht wijst DELA elke suggestie van de hand. De uitvaartorganisatie heeft inmiddels een onafhankelijk extern onderzoek aangekondigd.
De verklaringen van de medewerkers en oud-medewerkers volgen op de onthulling in de Radar uitzending van 27 oktober. Hierin werd bekend dat DELA sinds 1 september 2018 nabestaanden niet langer vooraf om toestemming vroeg voor het afnemen van een vingerafdruk van de overledene. Daarop heeft de uitvaartcoöperatie haar beleid teruggedraaid.
Uit de nieuwe verklaringen ontstaat een beeld dat er door betrokkenen serieuze druk wordt ervaren vanuit DELA om hoe dan ook vingerafdrukken af te nemen. Het ontbreken van een vingerafdruk zoudoor DELA verschillende keren zijn beantwoord met een klacht aan het adres van de uitvaartonderneming. Volgens de klokkenluiders zijn daardoor praktijksituaties ontstaan waarbij collega’s de eigen vingerafdruk of zelfs die van een andere overledene zouden hebben gebruikt. Melding hiervan bij een leidinggevende leverde niets op en onder de collega’s werd er lacherig over gedaan. Eén van de betrokkenen schat dat hij tientallen van dergelijke vervalsingen heeft geconstateerd.
DELA stelt in de persverklaring ‘Voor zover de programmamakers in hun uitzending kunnen getuigen van incidenten, is dat op geen enkele wijze het gevolg van beleid of instructie vanuit DELA. Ook niet richting derde partijen die in onze opdracht handelen. Wij nemen nadrukkelijk afstand van incidenten en mochten wij daar meer informatie over krijgen, dan zullen we direct passende maatregelen nemen’. Ook na een intern onderzoek uitgevoerd op de vrijdag voor de uitzending, waarbij onder andere meer dan 600 medewerkers volgens DELA hebben gereageerd op een anonieme enquête, stelt de uitvaartorganisatie zich niet te herkennen in de beweringen.
DELA stelt in de persverklaring dat Radar ‘onverantwoord handelt en onnodig twijfel zaait omtrent de herkomst van vingerafdrukken. Dat vinden wij bijzonder pijnlijk voor nabestaanden. Op basis van wat wij nu weten na gedegen onderzoek, mogen zij erop vertrouwen dat zij een sieraad met een goede vingerafdruk hebben ontvangen’.
DELA heeft aangekondigd een onafhankelijk extern bureau vervolgonderzoek te laten uitvoeren. Hierin wordt volgens DELA ook de samenwerking met twintig onderaannemers tegen het licht worden gehouden. In een persbericht zegt het daarover: ‘De aantijging in het programma is aan DELA gericht, terwijl uit de uitzending klip en klaar blijkt dat de misstanden plaatsvinden bij andere partijen die betrokken zijn bij een uitvaart van een DELA-klant. Uit niets blijkt dat er beleid of werkinstructies zijn van DELA om vingerafdrukken te fingeren.’
In de uitzending spreekt CDA-kamerlid Chris van Dam zijn zorg uit over het toezicht op de uitvaartbranche. Hij kondigde aan de minister hierover op korte termijn vragen te zullen stellen.
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.