Het gaat financieel goed met DELA. Toch heeft de coöperatie onlangs intern aangekondigd in de komende twee jaar een structurele kostenbesparing van in totaal 17 miljoen te gaan doorvoeren. In de afgelopen jaren stegen de kosten harder dan de omzet. Tijdige bijsturing zorgt ervoor dat DELA ook de komende jaren kan blijven investeren in de toekomst van de coöperatie.
Kostenontwikkeling
In de afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in de organisatie. Zo bouwde en vernieuwde DELA haar uitvaartcentra en crematoria. Ook investeerde de coöperatie in ICT, waaronder die van de 24-uurs dienstverlening. Algemeen directeur Edzo Doeve: ‘DELA is een financieel gezond bedrijf dat goed presteert in moeilijke marktomstandigheden. We hebben flink geïnvesteerd en hier zijn niet alle vruchten van geplukt. Daardoor zijn de kosten wel harder gestegen dan de omzet. Tegelijkertijd gaan de ontwikkelingen steeds sneller. Om wendbaar te zijn en het tempo van de veranderingen bij te kunnen houden, zijn opnieuw investeringen nodig. Door nu bij te sturen in de kosten, blijven we financieel gezond en zorgen we er ook voor dat we kunnen blijven investeren in de toekomst van onze coöperatie’.
Besparingsprogramma
Het aangekondigde kostenbesparingsprogramma moet er toe leiden dat DELA eind 2017 structureel 17 miljoen minder kosten maakt dan nu het geval is. Een verlaging van circa 7%. DELA denkt te kunnen besparen door het terugbrengen van verschillen in werkwijze, het bundelen van inkopen en het digitaliseren en optimaliseren van processen. Edzo Doeve: ‘We nemen twee jaar de tijd om de voorgenomen kostenbesparing te realiseren. De zorgvuldige aanpak en de doorlooptijd maken dat we nog niet weten hoe het allemaal uitpakt. Toch proberen we ervoor te zorgen, dat iedereen zo snel mogelijk weet waar hij of zij aan toe is. Dat er collega’s hun baan gaan verliezen is zeker en dat doet pijn.’
Gefaseerde afbouw arbeidsuren
Als het volgens plan verloopt, is de inschatting dat voor ongeveer 100 fulltimers aan arbeidsuren wordt bespaard. Hoeveel daarvan vaste arbeidsplaatsen zullen zijn, is in deze fase nog niet duidelijk. De teruggang in arbeidsuren kan grotendeels worden opgevangen zonder baanverlies voor vaste contracten. Er wordt eerst zoveel mogelijk afscheid genomen van uitzendkrachten en collega’s met een tijdelijk contract. Vervolgens wordt het aantal extra uren teruggebracht en pas daarna heeft dit gevolgen voor de vaste bezetting. Binnen het Klantencentrum zullen de grootste veranderingen plaatsvinden. Er worden daar processen vanuit klantgerichtheid geoptimaliseerd en gedigitaliseerd. Op termijn zullen er hierdoor minder vragen bij het Klantencentrum binnenkomen of meteen digitaal kunnen worden afgehandeld. Hiermee worden in de komende twee jaar ongeveer 50 FTE aan arbeidsuren gefaseerd afgebouwd. Een plan hiervoor wordt nu uitgewerkt. De verwachting is dat de besparingen buiten de Wet Melding Collectief Ontslag vallen.
Ondernemingsraad intensief betrokken
De Ondernemingsraad van DELA is vanaf het begin intensief bij het proces betrokken en kijkt ook in de uitvoering nauwgezet mee. OR-voorzitter Guus Opdenoordt: ‘‘De OR is ervan overtuigd dat dit de juiste weg is, ondanks de gevolgen voor medewerkers. Gelukkig is er een goed sociaal kader. Dat biedt veel mogelijkheden voor collega’s die op zoek moeten naar een nieuwe baan. We kunnen hen bijvoorbeeld begeleiden bij het vinden van een nieuwe functie, binnen of buiten DELA’.