Een kunstprogramma over de verbeelding en ritualisering van de dood i.h.k.v. Cure Park in het Amsterdamse Bos. Doodgaan is het proces van de overgang van de ene fase van zijn naar de volgende. Het is een proces dat we niet kennen, ongewis als we zijn over de dood. Doodgaan is het verlaten van de veilige haven. We verlaten ons lichaam om op weg te gaan naar een andere bestemming. Op de golven van wat het leven ons gegeven heeft, verkennen we de weg naar de dood, het doodgaan en wat daarna zou kunnen komen. Het proces van transitie vraagt om de verbeelding van leven, dood, liefde en hoop.
Voor deze verbeelding heeft Karel Winterink acht gasten uitgenodigd, die ieder op één avond, tijdens de overgang van licht naar donker, hun kijk op de vergankelijkheid gestalte geven. Het nadenken en uitwisselen over en de verbeelding van de dood worden gedurende acht avonden van 21:00–23:00 uur geritualiseerd in een kathedraal van bomen in het Amsterdamse Bos. Vijf kunstenaars, een vormgever, een psycholoog en een fotograaf nemen de bezoekers mee op een gezamenlijke zoektocht. De gasten zijn: Gijs Assmann, Henry Marshall (i.s.m. Jeroen de Geus en Jay Jay van Sleen), Ine Mulder, Irene Fortuyn, Robin van ’t Haar, Rosa Verhoeve & Sandra van Elewout en Stance Oonk.
Programma
Donderdag 6 juli: in Shadow World nodigen Rosa Verhoeve (fotograaf) en Sandra van Elewout (kunstenaar) hun gasten uit tot het verbeelden van hun grootste angsten.
Vrijdag 7 juli: Gijs Assmann (kunstenaar) houdt een Benedictijnse Dialoog naar aanleiding van zijn beeld Big Mama – een vanitas voor Franciscus.
Zaterdag 8 juli: Ine Mulder, vormgever.
Zondag 9 juli: Robin van ’t Haar (kunstenaar) laat zich in Weerzien inspireren door een denkbeeldige ontmoeting met zijn overleden moeder.
Donderdag 13 juli: Irene Fortuyn (kunstenaar), Een avond in het bos, een Socratische dialoog om de plaats van de dood in cyclische systemen en de betekenis daarvan voor onze perceptie van de dood nader te onderzoeken.
Vrijdag 14 juli: Stance Oonk (kunstenaar) legt volgens sjamanistische traditie het medicijnwiel; een magische plek met o.a. visualisatie, wandelingen, verbeelding en healing.
Zaterdag 15 juli: Henry Marshall (psycholoog en storyteller i.s.m. muzikant Eelco de Geus en zanger Jay Jay van Sleen) put verhalen uit de oude boeddhistische bron met Hari Katha, songs and stories of the Infinite.
Zondag 16 juli: Karel Winterink en Claudia van Dijk leiden resp. een Death Cafe en Birth Cafe, een samenkomst van zelfonderzoek en intens luisteren in antwoord op de vraag: Wat is jouw ervaring met de dood en geboorte? DOOD, een kunstprogramma over de verbeelding en ritualisering van de dood i.h.k.v. Cure Park in het Amsterdamse Bos.
Informatie
DOOD is onderdeel van Leven / Liefde / Dood, een drieluik over geboorte, seksualiteit en vergankelijkheid het Amsterdamse Bos. DOOD is onderdeel van Leven / Liefde / Dood in het kader van Cure Park, een manifestatie rondom de kunst van zorg in het Amsterdamse Bos van 4 juni t/m 16 juli 2017. Cure Park is een initiatief van TAAK, voor meer informatie zie www.curepark.nl en www.taak.me.
Op een open plek in het Amsterdamse Bos verrijst een tijdelijke tempel, die Claudia van Dijk&Arden Rzewnicki (Opnieuw kijken), Jasper Griepink (Love Space) en Karel Winterink (DOOD) inrichten rondom drie existentiële onderwerpen: leven, liefde en dood. In en rond deze gewijde plek worden zwangere vrouwen uitgenodigd te komen bevallen, en paren om seksualiteit te beleven en te delen. De cyclus sluit af met een programma rondom vergankelijkheid, en de transitie van leven naar dood. Voor meer informatie over de real life ervaringen, workshops, gesprekken en kunstprojecten over Leven zie www.opnieuwkijken.nl, voor Liefde zie www.jaspergriepink.nl en voor Dood www.uitvaren.com.
Praktisch
DOOD vindt plaats van donderdag t/m zondag op 6 t/m 9 juli en 13 t/m 16 juli op een veld in het Amsterdamse Bos aan de Nieuwe Meerlaan in Amstelveen, parkeerplaats – Berkenhoek, volg van daaruit de borden. De avondprogramma’s zijn gratis toegankelijk en vinden plaats van 21:00–23:00 uur. DOOD is, op uitnodiging van Taak, samengesteld door Karel Winterink, uitvaartbegeleider en organisator van kunstprojecten, Death Cafe’s en Socratische Gesprekken. Zie ook www.uitvaren.com.
Voor informatie en aanmelding graag een e-mail naar Karel Winterink, info@uitvaren.com.